Helyi közélet

2014.11.27. 07:51

Pert nyertek az elbocsátott közterület-felügyelők

Miskolc - A miskolci önkormányzat 14 millió forintot fizetett nekik. Miért kellett menniük?

Miskolc - A miskolci önkormányzat 14 millió forintot fizetett nekik. Miért kellett menniük?Továbbra is keresik elbocsátásuk okát azok a közterület-felügyelők, akiknek még 2013 tavaszán kellett menniük. A 12 immár exfelügyelő azóta megnyerte az önkormányzat ellen indított munkaügyi pert, de úgy érzik, ez sem kárpótolja őket azért, amit tettek velük. Leginkább azt sérelmezik, hogy tavaly – a városházi közleményben – alkalmatlannak állították be őket. Mindezt Pribelszky Jenő volt közterület-felügyelő mondta az Észak-Magyarországnak. Ő 51 éves, elbocsátásakor több mint két évtizede dolgozott a cégnél. Azóta nehezen talál munkát, jelenleg ideiglenes állása van, diszpécser. Többször jelentkezett az önkormányzati rendészethez, a segédfelügyelői állást is elvállalta volna, de elutasították – mesélte.

Az exközteresek tavaly, közvetlenül elbocsátásuk után is megkeresték lapunkat, akkor is a miértekre próbáltak választ találni. Akkoriban alakult át ugyanis a közterület-felügyelőség önkormányzati rendészetté. A felügyeletnél több évtizede dolgozók azt gondolták, elitcsapat lesznek, de tévedtek, elküldték őket. „Annak ellenére, hogy a 2011-től felvett embereket is mi képeztük ki, ráadásul többségünk kiváló minősítést kapott az évenkénti köztisztviselői vizsgákon” – sorolták tavaly.

A városháza akkor közleményben reagált az exközteresek azon nyílt levelére, amiben az okokat kérdezték: egyik indokként a létszámleépítést említették, valamint azt, hogy szakmai felülvizsgálat alapján született meg a döntés, amelynél figyelembe vették a szakmai előéletet, az intézkedési aktivitást, az intézkedések hatékonyságát és minőségét. Az elbocsátott csapat szerint azonban semmilyen felülvizsgálat nem volt. Sőt kérték, hogy a város tegye nyilvánossá azoknak a bizottsági tagoknak a nevét, akik döntöttek arról, hogy a kirúgottak nem megfelelően végzik a munkájukat. Ez azóta sem történt meg.

A volt felügyelők azonban bíróságra vitték az ügyet, a per tárgya: közszolgálati jogviszonyuk jogellenes megszüntetése volt. Első fokon elutasították keresetüket, de fellebbeztek, másodfokon nyertek. A per lezárult, a város azóta 14 millió forintos kártérítést fizetett ki a 12 volt dolgozónak. Pribelszky Jenő azonban nem elégedett, azért kereste meg újra lapunkat, mert ő és társai nem tudnak belenyugodni abba, amit a városháza tavaly állított, azaz, hogy nem megfelelően végezték munkájukat. „Továbbra sincs indok az elbocsátásunkra, a testület által elfogadott önkormányzati létszámleépítést ugyanis nem hajtották végre teljes egészében, a rendészeti átszervezésnél nekünk is lett volna helyünk, a szakmaiság sem indokolta, hogy elküldjenek minket” – fogalmazott.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is, de nem kaptunk választ kérdéseinkre.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában