Helyi közélet

2014.10.07. 08:27

Önkormányzat 2014 | Interjú Fodor Gáborral, a Magyar Liberális Párt elnökével

Miskolc - "Az elveinkhez tartsuk magunkat." Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke volt az Észak-Magyarország szerkesztőségének a vendége. A pártelnökkel a liberalizmus és a párt jövőjéről, a liberális jelöltek választási esélyeiről beszélgetett munkatársunkkal.

Miskolc - "Az elveinkhez tartsuk magunkat." Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke volt az Észak-Magyarország szerkesztőségének a vendége. A pártelnökkel a liberalizmus és a párt jövőjéről, a liberális jelöltek választási esélyeiről beszélgetett munkatársunkkal.- Elég kiélezettnek ígérkezik a verseny a miskolci önkormányzati választásokon. Azzal, hogy ennyi jelölt van az ellenzéki oldalon, szétforgácsolódni látszik a Kriza Ákost leváltani igyekvő erő. Mi a véleménye erről?

Fodor Gábor: Kérdés az, hogy milyen áron és hogyan kell leváltani Kriza Ákost… Pásztor Albert erre nem volt a legjobb jelölt. A saját elveikkel mentek szembe a baloldali pártok, amikor a támogatásukról biztosították, hiszen annak idején, amikor még miskolci rendőrkapitányként az elhíresült cigányellenes kijelentéseket tette, maga a miniszterelnök is fellépett ellene…

- Nem tisztem Pásztor Albert védelme, de majd’ húsz éve ismerem: nem tartom rasszistának. Ő azt mondta, hogy egy adott időszakban elkövetett nyolc közterületi rablást cigányok hajtották végre, és ennek elhallgatása hátráltatja a helyzet megoldását – az országos sajtó aztán ezt kedvére csűrte-csavarta. De a helyi viszonyokat ismerők, a vajdától az SZDSZ-ig, mindenki kiállt akkor a kapitány mellett…

Fodor Gábor: Elhiszem, hogy Pásztor Albert nem rasszista, de egy ilyen kijelentés után – ha úgy érzi, hogy félreértelmezték, és hogy rasszizmust tulajdonítanak neki, ami tőle távol áll –, illett volna kiállnia és azt mondani, hogy elnézést, rosszul fogalmaztam. Ez nem történt meg. És most, polgármester-jelöltként is azt mondta, hogy vállalja akkori véleményét. Magával a kijelentéssel nem az a baj, hogy nem kellene néven nevezni a dolgokat – dehogynem! Csak ez azért rossz út, mert azokat is megbélyegezzük vele, akik cigány származásúak, de nem bűnelkövetők. És azokból az emberekből is potenciális bűnözőt csinálunk, akik próbálnak kiszakadni ebből a közegből. Ez egy rettenetesen káros dolog. Azzal kell szembenéznünk, hogy két választásunk van: vagy bűnözőkké degradáljuk őket – reménytelen lesz onnantól fogva a helyzet, mert még azokra is potenciális bűnözőként fogunk nézni, akik próbálnak kiemelkedni –, vagy normálisan együtt akarunk élni az itteni cigányokkal – és erre valamit mindenképpen ki kell találni, mert azt mindenki tudja, hogy a jelenlegi helyzet lényegében tarthatatlan. Például próbálunk karrierutakat mutatni, sikerpályákat adni nekik. Azokat kell példaként eléjük állítani, akik sikeresen be tudtak illeszkedni a normál társadalmi körülmények közé…

- Pásztor Albert tehát nem egy olyan ár, amit a liberálisok szívesen megfizetnének Kriza Ákos leváltása érdekében.

Fodor Gábor: A legfontosabb, hogy az elveinkhez tartsuk magunkat, és azt az értékrendszert képviseljük, amit az országban nagyon sok jelöltünk megjelenít: Bodnár Zoltán a fővárosban, vagy Miskolcon Rózsa Edit. A tavaszi választásokon látszott, hogy a baloldali pártok nem tudnak szoros politikai szövetséget megteremteni, képtelenek együttműködni, és ebből a jövőben még óriási problémák lehetnek. A baloldal egy hosszabb ideig tartó válsággal küzd, amiből majd formálódni fog valami, de ettől még messze vagyunk. Mi vagyunk az ellenzéki oldalon az egyetlenek, akik következetesen tartunk egy irányba. Kicsik vagyunk még, de folyamatosan fejlődünk és bővülünk. A mi pályánk tökéletesen kiszámítható. Mi azoknak a miskolciaknak a támogatását várjuk, akik szeretnék, ha Miskolc hosszútávú fejlődése biztosított legyen. Szerintem Kriza Ákos polgármestersége óriási problémát jelent Miskolc számára; a város nem élt a lehetőségeivel, és meggyőződésünk, hogy ezzel szemben nem alternatíva Pásztor Albert. Egy szilárd, liberális értékrenddel Miskolc számára is lenne lehetőség.

- Országos szinten most mennyire erős a liberális párt képviselete?

Fodor Gábor: Ahhoz képest, hogy alig egy éve hoztuk létre ezt a pártot, közel négyszáz képviselő- és polgármesterjelöltünk indul a választásokon. Nagyobb részük Budapesten, de vidéken is majdnem 130-an vannak. Arra törekszünk, hogy szerte az országban jelen legyünk. Hét megyében indulunk most Budapesten kívül. Nyilvánvaló, hogy van még hová fejlődni, hiszen a többi megyében is szeretnénk megvetni a lábunkat, de még egyszer hangsúlyozom: ez egy bő egyéves munka eredménye. Egy út elején tartunk, hosszú távon építkezünk – ellenzéket építünk.

- A szélsőjobboldali pártok retorikája ismert – mi a liberális párt hívószava?

Fodor Gábor: Egyértelműen a szabadság. Ezért vagyunk liberálisak. A szabadság és az emberi méltóság, de azt is mondhatnám, hogy az ember áll a középpontban. Míg a jobboldali pártok állandóan a hagyományról gondolkodnak, a baloldaliak az állami újraelosztásról, addig a liberálisok az embert, az egyént helyezik a középpontba. A liberális gondolkodás tehát abszolút emberközpontú, az egyén sikerét és boldogságát teszi a középpéppontba. De egy liberális számára a törvény – hiszen mi vagyunk a jogállam leghatározottabb képviselői – mindenek felett áll: ez a liberálisok alapeszméje. A törvény pedig mindenkire egyformán vonatkozik, és a törvénynek egyenlően kell kezelnie mindenkit. De nem szabad megengednünk, hogy egy népcsoport stigmatizálva legyen; segítenünk kell, hogy azok a kulturális, civilizációs normák, melyek a többség számára evidensek, mindenki számára egyértelműek legyenek. Hogy jó példával is elöl járjunk: vannak roma származású polgármestereink, Baranyában két jelöltünk is indul kis településeken. Hihetetlenül talpraesett, több nyelven beszélő, kiváló emberekről van szó, akik ott vannak a településeken, dolgoznak, és a maguk példájával ösztönzik a többieket. Az, amit a radikális pártok képviselnek, hogy egész népcsoportokat kriminalizálnak, nem jelent alternatívát. A börtönöket meg lehet tölteni, de a börtönök inkább gyárak; a bűnözőket termelik újra. Amit a jobboldali radikálisok kínálnak, az katasztrófához vezet, és Kriza Ákosnak is az a főbűne, hogy erre az útra lépett. Ugyanezt a retorikát használja Pásztor Albert is. Ezért is remélem, hogy a miskolci liberálisok el mernek menni szavazni. De nemcsak a liberálisokra számítunk, hanem minden olyan jóérzésű emberre, akik számára a nyugati gondolkodásmód, értékrend fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában