Helyi közélet

2014.09.24. 11:18

Nyitnak a megújuló energiaforrások felé Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) székhelyén nyitotta meg legújabb irodáját az Ausztriában bejegyzett YESA Közhasznú Egyesület.

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) székhelyén nyitotta meg legújabb irodáját az Ausztriában bejegyzett YESA Közhasznú Egyesület.

A YESA elsősorban a megújuló energiaforrásokkal foglalkozik – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Veronika Stenzel. Azokkal az energiaforrásokkal, amelyekkel elérhető, hogy egy-egy ház, utca, kerület, település, majd településcsoport önellátóvá váljon az energiaszolgáltatásban.

Juhász István, a ZRVA ügyvezető igazgatója elmondta, az alapítvány és az osztrák egyesület közötti tárgyalások hónapokkal ezelőtt kezdődtek, és mostanra jutottak el abba a stádiumba, amelynek eredményeként a YESA zempléni határmenti képviselete megnyitotta kapuit. Elsősorban Zemplén határmenti sávjában akarnak kidolgozni mintaprogramokat a magyar és a szlovák oldalon.

„Azt szeretnék elérni, hogy 2-3 éven belül a régióban a megújuló energiaforrások kihasználása a jelenlegi 3-4 százalékról 25-30 százalékra emelkedjen, majd később teljes települések önellátóvá váljanak ezen a területen.”

A megújuló energiaforrások mellett olyan területeken is tevékenykedni kívánnak, amely megállítja a térség elnéptelenedését, a fiatalok megtartását. Oktatási és képzési programokat is indítanak majd, valamint igyekeznek segíteni a már működő és az induló vállalkozásoknak a pályázati lehetőségek mind széles körűbb kiaknázásával. Az iroda keddtől már várja az ügyfeleket.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában