Helyi közélet

2014.09.08. 14:13

Nézőpont: Politikusi kisszótár

<em>Mert aki nem játszik, az nem is nyer – ahogy a lottózókban mondják.</em>.. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Mert aki nem játszik, az nem is nyer – ahogy a lottózókban mondják... Kiss László jegyzete.

Egyszer össze kellene állítani a kis magyar politikusi értelmező szótárt, hogy minden választó pontosan értse, melyik mondat mit jelent, ami leírva vagy szóban élvezhető mint nyilatkozat. Van aktualitása, hiszen éppen kampányban vagyunk jelenleg is.

Politikusi példamondat: ezt a problémát komplex módon kell kezelni! Azaz: fogalmunk sincs, mit kellene csinálni, túl bonyolult az egész – a mi ciklusunkban ebből eredmény, látható pozitívum nem lesz –, ráadásul pénz sincs rá. A másik kedvencem: a vállalkozások támogatását tartjuk az egyik legfontosabb feladatnak! Azaz: azét a vállalkozásét, amelyik a mi érdekkörünkbe tartozik, a többi az szívhat rendesen, míg nem kerülnek hatalomra a saját kapcsolati emberei – vagy esetleg gyorsan lépést vált, alkalmazkodik. Számos konkrét befektetési ajánlat van az asztalunkon – ez is gyakori. Ez többnyire azt jelenti, hogy voltak valakik, akik érdeklődtek – ilyenek mindig vannak –, akikkel esetleg beszéltek is, és azok nem mondták azt, hogy inkább a kezüket, lábukat vágják le tőben, minthogy ide jöjjenek.

Kitörési pont – ez is kedvenc bűvszó. A kitörési pont az olyan gazdaságfejlesztési terület lenne, amely egy egész területet, várost, megyét ránthat jócskán előre. Nos, ilyen persze mindig van, hiszen elméletileg mindenki tudja, hogy például egy istenáldotta szép tájon, ahol nincs se munkahely, se ipar, a turizmus az ugye lehetne az… Ha rengeteg pénz, türelem, és sok évtized áll rendelkezésre – mindegyik hiánycikk.

Nem bántani akarom én a politikusokat, hiszen képtelenség azzal választást nyerni, ha a meztelen igazságot mondják arra a programra, hogy településünk előre láthatóan tovább fog süllyedni, legfeljebb fékezni tudjuk, a közbiztonság se lesz jobb, mert nem zárhatjuk dutyiba a falu harmadát, elég kevesen szavaznának. Még akkor is, ha mindannyian tudjuk, a választási programok, ígéretek jelentős része illúzió, vagy ha igazán szépen akarok fogalmazni, meg nem valósuló, de tisztes akarat jelszavakba öntött gyűjteménye.

Az csak Churchillnak ment, hogy vért, verítéket és könnyeket ígért az angol népnek a második világháborúban, és mégis egy emberként követték. Majd megnyerte Angliának az angliai csatát, és a szövetségesekkel együtt győzött mindenütt a világon, aztán jól megbukott a következő választáson. A tanulság akár lehet ebből az is, hogy mondhat bárki bármit, ha a nép úgy érzi, ő most a megfelelő ember a megfelelő helyen, vagy épp ellenkezőleg, azt gondolja, nem. Én nem hiszem, hogy a sok kimódolt politikai üzenet úgy célba ér, ahogy azt a kimondói, kiagyalói vélik. Vannak konkrét tények persze, de itt munkál a választók agyában a rengeteg érzelem, szimpátia és antipátia, félelem, indulat és bizakodás, és nem mindig értelmes ragaszkodás valamihez vagy valakikhez.

Sokszor eszembe jut, hogy a politikai nyilatkozatoknak, szópárbajoknak úgy az egészre kevéske a kihatása, hacsak nem szól valaki olyan nagyon hangosat, sokkolót, amin nem nagyon van mit értelmezgetni. De ezek soha nem kampányban hangzanak el: túl nagy a kockázat. Nem marad igazán sok fogódzó, csak a választói józan ész, és az se működik mindig biztosan. De annál, hogy az érzéseinkre, ösztöneinkre hallgatva szavazunk, választunk, csak az rosszabb, ha sehogyan. Mert aki nem játszik, az nem is nyer – ahogy a lottózókban mondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában