Helyi közélet

2014.09.05. 11:22

Bizonytalan hangulatú hegyaljai borászok

Tokaj-Hegyalja - Akár a pincészetek végét is jelenthetik a nemzeti italboltok.

Tokaj-Hegyalja - Akár a pincészetek végét is jelenthetik a nemzeti italboltok.A nemzeti italboltok tervezett bevezetésének hírére megkérdeztük a tokaj-hegyaljai borászokat, milyen hatással lehet ez a térségre.

Nincs információ

– Nem tudok semmi konkrétumot a nemzeti italboltokkal kapcsolatban – mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. – Ezért kár lenne elébe menni a híreszteléseknek és azokból következtetéseket levonni.

A vámosújfalui Varga István többszörösen is érintett lehet a kérdésben, ugyanis egyrészt vendéglátással is foglalkozik, ezen felül saját pincészete is van.

– Ha ez a tervezett intézkedés a vendéglátóhelyeket is érinti, az a kocsmák végét jelentené – mondja Varga István. – Azt nem hiszem, hogy ez lenne a cél, hiszen ha az éttermekben és kocsmákban sem lehet szeszes italokat árusítani, akkor a vendéglátóhelyek nagy része lehúzhatja a rolót. Olyat már hallottam, hogy bizonyos alkoholfok felett nem lehet majd szeszes italokat árusítani az üzletekben. Ha viszont zéró tolerancia lesz, akkor a kétszázalékos gyümölcsös sörök is eltűnnek majd az üzletekből, ami hatalmas bevételkiesést fog okozni.

Varga István elmondta, a pincészetéből őstermelőként és kereskedőként is értékesít bort.

– Kereskedőként eddig is üzletekkel álltam kapcsolatban. Ha a jövőben nemzeti italboltok lesznek, akkor alighanem majd a beszállítókkal leszek kapcsolatban. Ugyanakkor, ha az őstermelőket is szabályozzák, azaz a saját pincészetemből közvetlenül nem értékesíthetek a hozzám betérőknek bort, az nem csupán engem, de nagyon sok borászt fog érzékenyen érinteni. De addig felesleges ezen töprengeni, amíg csak híresztelések vannak konkrétumok nélkül – tette hozzá Varga István.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában