Helyi közélet

2014.08.15. 09:14

Iskolai menza - Fújognak, ha a sajt hal

Miskolc - Menzareform: kevesebb só, vadhús, halak...De szeptembertől még sem lép életbe, majd csak januártól.

Miskolc - Menzareform: kevesebb só, vadhús, halak...De szeptembertől még sem lép életbe, majd csak januártól.„Ha rántott hal van ebédre, a gyerekek boldogok, amikor meglátják, azt gondolják, rántott sajt, amikor rájönnek, hal, fújognak, felállnak, meg sem eszik” – mesélte egy megyénkbeli közétkeztetéssel foglalkozó szakember. Mindezt azért, hogy érzékeltesse, a diákok nincsenek megfelelően felkészítve a menzareformra, nem szoktak hozzá, az új ízekhez. Nem beszélve arról – magyarázta a szakember –, hogy a menzareformban meghatározott alapanyagok, hozzávalók drágábbak is lennének, így sok szülő, biztos, nem fizetné tovább a közétkeztetést. „Ez azt jelentené, hogy a gyerek nem jutna meleg ételhez” – vélekedett.

Drágább alapanyagok

De szerinte nem csak ez a probléma a most elhalasztott menzareformmal, mint mondta, az is gond például, hogy a törvény meghatározza a húsok, húskészítmények zsírtartalmát. „A beszállítóknál érdeklődtünk, ezt a százalékot hús hozzáadásával nem lehet elérni, mert akkor a zsírmennyiség is nő, csak vízzel és adalékanyagokkal, ami már nem egészséges” – fogalmazott. Hozzátette: a minőségi húsárú, a hal, a vadhús, beszerzése is gondot okozhat, hiszen sokkal drágábbak ezek az alapanyagok.

Részletek a pénteki Észak-Magyarországban.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában