Helyi közélet

2014.08.08. 14:10

A nyugdíjas kohász kedvtelése

Ózd, Szuhafő - Juhász Béla, a hajdan volt Ózdi Kohászati Üzemek nyugalmazott acélolvasztára évtizedek óta foglalkozik helytörténeti emlékek gyűjtésével, kutatásával.

Ózd, Szuhafő - Juhász Béla, a hajdan volt Ózdi Kohászati Üzemek nyugalmazott acélolvasztára évtizedek óta foglalkozik helytörténeti emlékek gyűjtésével, kutatásával.

Főleg szülőhelyének Szuhafőnek a régmúltja érdekli. Már korábban feldolgozta például az itteni lagzis szokások és csínytevések,továbbá az ifjúsági és gyerekjátékok történetét. Rendszeresen résztvesz honismereti pályázatokon. Az idei 2014-évi XXXIV. Ózdi Honismereti Pályázaton is sikeresen szerepelt munkájával, ami Szuhafő néprajzáról szólt.

Részlet ennek lektori véleményéből:

" A pályamunkában a szerző saját élettapasztalatait elegyíti a helyiség történelmileg fontosabb monumentumaival, melyek részletes és igen mélyre ható módon tárják fel Szuhafő történeti múltját.

A pályamunka kiemelkedő részének tekinthető a személyes visszaemlékezések mellett a részletes helyrajzi leírások,térképek,névsorok,melyek hűen mutatják be Szuhafő község múltját,gazdasági és társadalmi változásait. E pozitívumok mellett mindenképpen meg kell említeni a pályázó szerkesztői igényességét is,melyek mind a tanulmány képi anyagában,mind a mellékletek elhelyezésében,értelmezhetőségében jól nyomon követhetők."

Juhász Béla tehát nem csak a kohászathoz, de még a néprajzi kutatáshoz is ért.

Mint azt elmondta,már hozzálátott Lajos Árpád neves néprajzkutató, muzeológus munkásságáról szóló dolgozat elkészítéséhez.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában