Helyi közélet

2014.07.18. 14:47

EFOTT 2014 - „Fotózkodj Gyurcsány Ferivel!”

Miskolc - Jól megférnek egy sátorban az amúgy széthúzó politikai pártok az EFOTT-on.

Miskolc - Jól megférnek egy sátorban az amúgy széthúzó politikai pártok az EFOTT-on.

Példát vehetnének fiatal aktivistáikról a magyarországi politikai pártok, ugyanis ők a legnagyobb békességben teszik a dolgukat egy fedél alatt az EFOTT-on, kíváncsiak egymás véleményére, meghallgatják a másikat, és még segítenek is „ellenfeleiknek”, ha úgy alakul. Nincs szükség parlamenti őrségre vagy levezető elnökre, hogy megvonja a szót a más véleményt hangoztatóktól.

Az EFOTT-on egyedül a civil tér sarkán felhúzott sátorban és annak környékén van lehetőség a direkt politizálásra, így itt gyűltek össze a politikai pártok által „delegált” fiatalok, akik meg tudják szólítani fesztiválozó kortársaikat. A „legnyomulósabbak” a szocialista párt ifjúsági tagozatának tagjai, akár az utcáról, a sátor elől is képesek bevonszolni a delikvenseket – mesélte a Fiatal Liberálisok pultjánál álló Balogh Krisztián, aki maga ugyan nem tagja egyik politikai tömörülésnek sem, de most a liberálisoknak segít. „Animátor vagyok, játszani hívom a fesztiválozókat” – mesélte.

„Érdekes, hogy a fideszesek egy nappal később érkeztek… Olyan ez, mintha ez is azt sugallaná, hogy sokan vagyunk, nem vagyunk ráutalva erre” – mondta mosolyogva. Arra a kérdésre, hogy egyáltalán, mivel próbálják megnyerni a fesztiválozó fiatalokat, Krisztián elmondta, hogy nem tagtoborzás folyik, inkább felvilágosítás. A politika iránt érdeklődő, vagy a különböző ajándékokra vágyó fiatalok általában az összes párt standját körüljárják. „Nálunk például sört lehet nyerni. Hihetetlen, milyen vonzereje van!” – mondta.

Sörért bármit!

A rekkenő hőséget még csak egy kis szellő sem enyhítette – mi tagadás, munkatársunk fejében is megfordult a gondolat, hogy egy jó korsó hideg sörért kitölti a kérdőívet, vagy beszáll a politikusfelismerő játékba, de aztán elhessegette a gondolatot… Politikusokat egyébként élőben is fel lehetett ismerni: csütörtökön Kövér László házelnök látogatott ki az EFOTT-ra, aki itt futott össze a miskolci Fidesz krémjével, de szerdán Schiffer András, az LMP alapítója játszott a sátor jobbikos lakóinak nagy-magyarországos kirakójával…

Ezt már Sziráki Péter, a Semmelweis Egyetem mentőtiszt-hallgatója, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagja mesélte.

– A Jobbik amúgy is népszerű a fiatalok körében, érezzük is az érdeklődést – mesélte. – Egyebek mellett környezetvédelmi, nemzeti tematikájú kérdőíveket lehet kitölteni nálunk, illetve lehet játszani a nagy-magyarországos kirakóval. Szép labdát is adunk ajándékba, de a fiatalok elsősorban nem ezért jönnek, hanem beszélgetni.

Mikula Krisztián és Lakatos Péter a KDNP ifjúsági tagozatának aktivistái, mindketten jogot hallgatnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Standjuk a sátor sarkába áll, de az érdeklődők itt is megtalálják őket, mondták. Ám alig kezdtünk el beszélgetni, amikor a szomszédos Fidesz-stand sörpadjára két, feszes rövidnadrágot viselő lány telepedett le, háttal a kisebbik kormányzó párt standjának – adta magát a kérdés: hogyan lehet bírni ilyen környezetben az önmegtartóztatást? „Bár vannak elveink, a szórakozás számunkra sincs megtiltva”, válaszolták a fiúk. Közben az baloldali párt asztalától – ahol Gyurcsány Ferenc életnagyságú papírmásával lehetett fényképezkedni – átjött egy fiatalember, és a két konzervatív srácnak szegezte a kérdést: „Kitöltjük egymás kérdőívét?” – hát igen, egy ilyen helyen az ördög lépten-nyomon megkísérti az embert...

ÉM-SZP


Talpalattnyi Amerika

„Helló, emigrálni szeretnék!”, lépett be munkatársunk az amerikai nagykövetség sátrába, de mint Zódor Zsófia, a sátor házigazdája felvilágosította munkatársunkat, bevándorlási ügyekkel nem foglalkoznak – ellenben számos olyan játékot szerveznek, amelyek révén bemutathatják az USA-t.Mint Zsófia mesélte, gimnázium után nyári egyetemen volt Észak-Karolinában és megszerette az Egyesült Államokat – ennek ellenére csak turistaként térne vissza egy-egy hónapra Washingtonba és Philadelphiába. „Mind a két város gyönyörű”, tette hozzá magyarázólag a nemzetközi kapcsolatokat tanuló egyetemista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában