Helyi közélet

2014.06.23. 07:53

Luxusutakra, autókra verte el az elsíbolt pénzt

Miskolc - Másfél év alatt annyit sikkasztott, amennyiért mások egy életen át dolgoznak.

Miskolc - Másfél év alatt annyit sikkasztott, amennyiért mások egy életen át dolgoznak.

Hamarosan célegyenesébe ér, de előreláthatóan csak ősszel, az ítélkezési szünetet követően fejeződik be első fokon a Miskolci Törvényszéken annak a huszonéves fiatalembernek az ügyében, akit azzal vádolt meg az ügyészség, hogy összesen 56 és fél millió forintot utalt át ismerősei számlájára jogtalanul a munkaügyi központ számlájáról.

A férfi kormánytisztviselőként dolgozott a munkaügyi központban, és többek között az volt a feladata, hogy az álláskeresőket nyilvántartásba vegye és a nekik járó állami juttatásokat határozattal megállapítsa, valamint hogy gondoskodjon azok kiutalásáról, folyósításáról.

A férfi 2010 elejétől 2011 szeptemberéig 127 valós, de ellátásra nem jogosult személy részére állapított meg határozattal álláskeresési ellátást. A munkaügyi központ számítógépes rendszerében hamis adatokat rögzített az illetők munkaviszonyára, illetve álláskeresési időszakára vonatkozóan.

A rendszer ezek alapján maga számolta ki, hogy milyen időszakon keresztül, milyen összegű ellátás folyósítható, majd havi rendszerességgel átutalta a vádlott által megadott 15 bankszámlára, melyekre összesen 56,5 millió forint érkezett jogtalanul.

Üzelmeit egy belső ellenőrzés tárta fel. A fiatalembert nyolc társa segítette, akik egyrészt létező cégek nevében hamis igazolásokat állítottak ki a jogosultságról, másrészt segítettek az elsőrendű vádlottnak bankszámlákat szerezni, melyre az eltérített vagyon megérkezett. Az egykori kormánytisztviselő fényűzően élt, cserélgette a luxusautókat, mesés utazásokra vitte a barátnőjét.

A számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügy tárgyalása ma az ügyészi perbeszéddel folytatódik. A védőbeszédek július elején hangzanak el, de várhatóan csak az ítélkezési szünetet követően hirdet ítéletet az ügyben a bíróság. Az ügyész előreláthatóan valamennyi vádlottra börtönbüntetés kiszabását kéri; a férfi cselekményéért akár 12 évet is kaphat.

ÉM-SZP


Előzmények:

Miskolc - A vádlottak meghallgatásával folytatódott a napokban a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila tanácsa előtt annak a – korábban a munkaügyi központban kormánytisztviselőként dolgozó – férfinak a büntetőpere, akit azzal vádol a megyei főügyészség, hogy összesen 56 és fél millió forintot szerzett meg jogtalanul. tovább »

Miskolc - Milliókat keresett a munkanélkülieken a munkaügyi központ - volt - tisztviselője. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában