Helyi közélet

2014.04.03. 21:13

Biogázüzem Miskolcon - Eggyel zöldebb város

Miskolc - Az új biogázüzemben termelt zöld energia segítségéve a helyi vízszolgáltató költségei csökkennek.

Miskolc - Az új biogázüzemben termelt zöld energia segítségéve a helyi vízszolgáltató költségei csökkennek.Átadták az új biogázüzemet Miskolcon csütörtökön. Az összesen 2,165 milliárd forintból megvalósuló, világszínvonalú biogázüzem a város szennyvíztisztító telepén szennyvíziszap és élelmiszer-hulladék felhasználásával egyaránt képes hő- és villamosenergiát termelni.

A városi tulajdonú Biogas Miskolc Kft. üzemeiben termelt villamosáram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató költségeit csökkenti. Az új üzem a környék gazdálkodói számára is előnyös, hiszen számukra jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít majd a „maradékanyagokból".

A lépések

A tegnapi átadáson dr. Kriza Ákos polgármester felsorolta azokat a lépéseket, amelyeknek köszönhetően 2013 óta már a város 10 ezer lakásában biztosítják megújuló energia segítségével a távfűtést. Az első lépés a nádasréti depóniagáz hasznosítása jelentette, a másodikat a dél-kiliáni biomasszaüzem megépítése, a harmadik, volumenében jelentősebb lépés pedig a geotermikus energia hasznosítása volt, amely már egy egész városrész melegvíz-szolgáltatását, fűtését látja el, a sorban negyedikként következik az új biogázüzem, amely a város szennyvíziszapjának rohasztása révén termel hő- és villamosenergiát. A polgármester kijelentette. Miskolc időben ismerte fel: nem vagyunk olyan gazdagok, hogy pazaroljunk, s nem véletlenül érdemelte ki a „Zöld Város" címet. A városvezető a következő tennivalóként a napenergia hasznosítását jelölte meg, amelyet a következő uniós ciklusban kiemelten támogatott lesz.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában