Helyi közélet

2014.04.19. 17:04

Az alkohol nyomokban vért tartalmazott

Miskolc - Hétfőig tart az utakon a rendőrség "Józan Húsvét" kampánya. Az ittas vezetőkre vadásznak.

Miskolc - Hétfőig tart az utakon a rendőrség "Józan Húsvét" kampánya. Az ittas vezetőkre vadásznak.A rendőrség szakemberei szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt a forgalom növekedésével kell számolni a közutakon. Tekintettel erre a rendőrség az idén is fokozottan fog ellenőrizni az utakon az április 17-től április 21-ig tartó „Józan Húsvét" elnevezésű kampány és fokozott ellenőrzés során. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szerencsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának állománya a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen pénteken olyan ellenőrzéseket hajtott végre, amely az ittas állapotban közlekedő gépjármű-vezetők kiszűrésére fókuszált. A sajtót Miskolcon a 3-as számú főút József Attila úti kivezető szakaszára várták.

Bringával is óvatosan

- A kampány és a az ellenőrzés célja, hogy a közlekedési szabályokat durván megszegőket a közúti forgalomból kiemeljük, a forgalom biztonságát növeljük - nyilatkozta lapunknak Pitkó László rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. - Azokkal a járművezetőkkel szemben, akik nem kívánják a szabályokat betartani megpróbálunk hatékonyan fellépni. Elindulnak a hétvégén a rokon- és baráti látogatások, és mindenki haza szeretne érni balesetmenetesen. Ennek érdekében a rendőrség a teljes erre alkalmas palettájával fog felvonulni. Kiszeretnénk szűrni az ittas vezetőket, már csak azért is, mert az elmúlt időszakban az ittas vezetők aránya a közúti forgalomban megnövekedett.

Tavaly is volt a rendőrségnek hasonló akciója és Pitkó László szerint a járművezetők többsége igyekezett a szabályoknak eleget tenni. Ha alkoholt fogyasztottak, nem ültek autóba, vagy ha mégis, akkor inkább utasként húsvétoztak. Akinél a szonda a jelez vagy közigazgatási bírságra számíthat, vagy súlyosabb esetben büntető eljárás indul ellene. Ez utóbbi akár 300-, vagy 500 ezer forintos pénzbírságot is maga után vonhat. A közigazgatási bírság is "zsebbe nyúlós", hiszen 100 ezer foorintnál kezdődik a "mázsálás".

- Meggondolandó, hogy érdemes-e egy fél deci pálinka, vagy egy pohár sör miatt nehéz helyzetbe kerülni és megbukni - magyarázta a rendőrségi szakember. - De sokkal fontosabb az, hogy mindenki épségben, egészségben közlekedjen az utakon és másoknak se okozzon problémát.

Kirívónak mondható tavalyi esetről is kérdeztük Pitkó Lászlót, aki annyit árult el, hogy az ellenőrzött járművezető annyi alkoholt fogyasztott, hogy azt lehetett mondani róla az elvégzett vizsgálatok után, hogy "volt az alkoholban vér"... Nem árt tudni, hogy a KRESZ szerint kerékpárral sem lehet főútvonalon úgy közlekedni, hogy alkoholt fogyasztunk. Mellékútvonalon is egy pohár sör fél bele.

- Ez azért fontos, mert a kerékpárosok sokszor áldozatai és egyben okozói is egy-egy balesetnek, amiben az alkohol is főszereplő - tette hozzá az alezredes.

ÉM-JLI

Ez hazárdjáték

- Soha nem ülnék ittasan a volánhoz! Már csak azért sem, mert antialkoholista vagyok - mondta az egyik ellenőrzött autós, a felsőzsolcai Szűcs Sándor. - Nem is tanácsolom az ittas vezetést senkinek, még akkor sem, ha csak egy sörről van szó. Az ismerősök között volt több olyan is, akiket megfogtak ittas vezetésért. Mondtam is nekik: gyerekek, ez hazárdjáték! Ha vezetek, nem iszok, mert az alkoholnak a volán mellett semmi keresnivalója!

Szűcs Sándornak ezért aztán járt a rendőrségtől az ajándék, azaz egy doboz Borsodi alkoholmentes sör. Kiemelték és további vizsgálatra vittek viszont egy idős férfit, aki ugyan állította, hogy nem ivott, azonban a szonda jelzett nála.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában