Helyi közélet

2014.02.13. 10:16

Csodák palotája lesz a Diósgyőri vár

Miskolc - A miskolci TDM „Tanulmányút itthon, Miskolcon” címmel a város attrakcióit mutatja be.

Miskolc - A miskolci TDM „Tanulmányút itthon, Miskolcon” címmel a város attrakcióit mutatja be.A turisztikai szolgáltatók negyedik tanulmányútja a Diósgyőri várba vezetett szerdán délelőtt. Mi is ott voltunk.

- Azt szokták sokszor megkérdezni tőlem, hogy a korszakok közül melyiket választották a tervezők? A legjelentősebb korszakokat - mondja Lovász Emese régész, aki végigkalauzol - a védősisakos érdeklődőket - az építési terület egy részén. - Fontos, Mátyás király után jelentősebb építés nem történt itt.

Belépünk a várkapun, ami egy kicsit furcsa, ugyanis nem egy nyitott térbe csöppenünk, mert felettünk boltozatot építettek a kivitelezők.

- Itt két oldalt acél zászlók lesznek belógatva, amelyeken festett női képmások láthatóak majd - árulja el házigazdánk. - Azoknak a királynéknak és közrendű asszonyoknak a képmásaival, akik szerepet játszottak Diósgyőr életében.

Lemegyünk a nyugati szárny pincéjébe. Kiderül: a csonka torony statikai problémák miatt nem épül meg. De legalább azok nem bánják, akik a várat rom állapotában szerették. A déli szárnyban viszont öt kis terem lesz: azok lesznek a mesterségek szobái. Keleti szárny, emelet. Ott középen a kápolna áll majd. Onnan jobbra és balra, a "mindent a királyokról" elnevezésű szoba. Lesz "tudás szobája" is, ugyancsak interaktív módon, érintőképernyős "kütyükkel". Északi szárny: éremverde kap helyett ott és lesz EU-szabványos lift is. Ahol állunk, a nyugati szárnyban lesz egy hatalmas ívó. Asztalokkal, illatos füvekkel, és működő fatüzeléses kemencével.

Miskolc szerelmese - Debrecenből

- A látogatókat nem teremőrök fogadják majd, hanem olyanok, akik akár bemutatnak egy középkori hímzést, vagy mesélnek a lovagi életről - teszi hozzá közben a szakember. - A reneszánsz teremben táncot is lehet majd tanulni, míg a lovagteremben egy hatalmas szőnyegen a Szent László legenda jelenetei láthatóak majd.

Sáfrány Csaba Debrecenből érkezett a "túrára". A MÁV-Start munkatársaként feladatuk immár a programszerevezés, azonban több mint tíz éve egy szerelem miatt járt évekig Miskolcra.

- A Centrum falának dőlve vártam rá, a hétvégén pedig a városban és környékén csavarogtunk - mondja mosolyogva. - Nagyon tetszik, ami Diósgyőrben épül, mert aktívabb lesz a várlátogatás. Létrehoztam egy "Miskolci programok" Facebook-oldalt, sőt: előfizetője vagyok a Digitális Északnak is. Nekem sokat jelent Miskolc.

ÉM-JLI

Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése

A projektelemek funkciója: Diósgyőri Vár, Lovagi tornák tere, Vásártér, Lillafüredi függőkert

A projekt megvalósulási időtartama: 2012. június 11.–2014. május 31.

A projekt elszámolható költsége: 2 415 643 609 Ft (támogatás-tartalom: 2 003 450 276 Ft)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában