Helyi közélet

2014.01.07. 13:49

Tiszaújvárosi tankerületi újévköszöntő

Tiszaújváros - Újévi köszöntővel indult 2014 a Tiszaújvárosi Tankerület iskolavezetői, pedagógusai számára. A hétfő késő délutáni rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő.

Tiszaújváros - Újévi köszöntővel indult 2014 a Tiszaújvárosi Tankerület iskolavezetői, pedagógusai számára. A hétfő késő délutáni rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő.A rendezvény alaphangját a népviseletbe öltözött Borbolya néptánc csoport által bemutatott kalocsai táncok adták meg, majd felkérték dr. Mengyi Rolandot az ünnepi beszéd megtartására.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy kipihenték magukat a téli szünet alatt, mivel nagy feladat előtt állnak a pedagógusok a félév lezárásakor, értékelni kell a diákokat. Az ország is lezárta 2013-at, amely során számos komoly sikert értünk el. „A legújabb hír, hogy 4 millió fő fölé került a foglalkoztatás száma, ami egy óriási eredmény!” – adta meg a beszéd alaphangját dr. Mengyi Roland.

Ezt követően emlékeztetett az oktatási intézmények egy évvel ezelőtti állami fenntartásba vételére, amelyre azért volt szükség, hogy minden diák azonos feltételekkel induljon.

A közoktatás megújulásának másik fontos eleme a pedagógus életpálya modell bevezetése. Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy ez tavaly átlagosan 34%-os alapbérfejlesztést jelentett, amelyet évi 10%-os követ 2017-ig. Az idén januárban a 100 ezer forint fölött lévő (példátlanul magas!) minimálbérhez igazítják a többit, illetve szeptembertől jön az említett 10%-os emelés, ami több mint 160.000 pedagógust érint. Ezzel párhuzamban emlékeztetett a 2009-ben elvett egy havi bérre.

Ezt követően a változások fontosságáról szólt az országgyűlési képviselő, amelytől nem kell félni. A pedagógusok dolga, hogy felkészítsenek az életre, ami nem más, mint a folyamatos változás. 2014 nemcsak a két béremelésről fog szólni, kampány is lesz. Sokat fognak hallani magukról és másokról, pro- és kontra, mi jó és mi rossz. Egy valamit soha nem szabad szem elől téveszteni, nem tudjuk 10-20 év múlva kik lesznek a vezetőink, a társadalom gerincei, de mindannyiunknak át kell, hogy menjenek a tanáraik kezén. „Ne csak tanítsanak, alakítsanak is, ne csak információt, értéket is adjanak át!” –kérte beszéde zárásaként a pedagógusokat dr. Mengyi Roland.

Bozsikné Vig Marianna, tankerületi igazgató mondott ünnepi köszöntőt. Emlékeztetett rá, hogy az átszervezéssel járó kezdeti nehézségeket sikeresen legyőzték, tapasztalatot szereztek. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus életpályamodellel az anyagi megbecsülés is elindult. Ebben az évben is lesz feladat bőven, amelyhez nyugodt családi hátteret, örömöt a munkában, és jó egészséget kívánt.

A beszédeket követően dr. Mengyi Roland és Bozsikné Vig Marianna koccintott a vendégekkel. A rendezvény zárásaként a sajószögedi iskola adott műsort.

- Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában