Helyi közélet

2014.01.27. 16:48

Sajóecsegnél megzabolázták a Sajót

Sajóecseg - Elkészült a Sajó - községet védő - gátja, ezzel befejeződött Sajóecseg legfontosabb beruházása.

Sajóecseg - Elkészült a Sajó - községet védő - gátja, ezzel befejeződött Sajóecseg legfontosabb beruházása.Mostantól biztonságban tudhatják magukat az itt élők és nem kell attól tartaniuk, hogy megismétlődik a 2010-es extrém árvíz, ami komoly károkat okozott a településen. A 2012. decemberében aláírt "Sajóecseg község árvízvédelmi fejlesztése" elnevezésű projekt kivitelezése tavaly márciusban kezdődött el. A jó ütemben készülő beruházás során 3147 méter gát épült, amelyből 960 méter a betontámfal hossza, a többi mobilgát és földgát – tudtuk meg Rabi József polgármestertől.

Az építkezés két ütemben történt: először a mobilgát-rendszer és annak tároló raktára lett kész. Az egymilliárd 311 millió forintból megvalósult védelmi gát a törvényeknek megfelelően a mindenkori legnagyobb árvíz szintje fölött egy méter magasságban épült meg, így a Sajóecsegen élőknek immár nem kell izgulniuk a levonuló árhullám miatt. Különösen 2010-ben szenvedték meg az árvizet, amikor a két legrégebbi utca, a Széchenyi és Tököli kivételével sok helyen fél méter magasan állt a folyó vize. Akkor 96 ezer darab homokzsákot használtak a védekezéshez, de az is kevésnek bizonyult. Utána négy házat újjá kellett építeni, egyet az önkormányzat vásárolt a károsultnak. A december 4-i műszaki átadás után január 31-én lesz a beruházás projektzáró rendezvénye.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában