Helyi közélet

2014.01.13. 10:01

Kevés munkát, de sok pénzt akarnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint jó lenne, ha minden diák részt vehetne pályaválasztási tanácsadáson.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint jó lenne, ha minden diák részt vehetne pályaválasztási tanácsadáson.Közeleg a határidő, február 15-éig az általános iskolák és a középiskolák végzőseinek is el kell dönteniük, hol tanuljanak tovább. A feladat azonban nem olyan egyszerű. Legalább is a szakember szerint. Bálint Xénia pszichológus, pályaválasztási tanácsadó tapasztalatai szerint, komoly problémát jelent, hogy a diákoknak olykor fogalmuk sincs arról, milyen végzettségű emberek dolgoznak egy-egy cégnél vagy hivatalban, és hogy ott mit csinálnak.

Irreális elképzelések

Példaként említette, hogy amikor megkérdezte a középiskolásokat: szerintük milyen szakemberekre van szükség egy bankban, akkor felsorolták a takarítót, a biztonsági őrt és az ügyintézőket, akik az ablak mögött ülnek. Amikor pedig arról faggatta őket, hogy kik dolgoznak egy nagyáruházban, akkor az volt a válasz, hogy a pénztárosok. Sok diák tehát nem rendelkezik kellő ismeretekkel ahhoz, hogy érdeklődésüknek és képességeiknek megfelelő szakmát, ehhez iskolát válasszon.

Szerinte nagy gond az is, hogy a fiatalok irreális elképzeléseket dédelgetnek. Azt mondják például, hogy ők olyan munkát szeretnének, ami változatos, általa sokat lehet utazni, keveset kell dolgozni, viszont sokat lehet keresni. Legalább 500 ezer forintot. Tehát a gyerekek (vagy legalábbis egy részük) nincsenek tisztában azzal, hogy pályakezdőként még nem kapnak több száz ezer forint fizetést, ez csak a nagyon keresett szakmákban lehetséges, és több év gyakorlat után.

További részletek az eszak.hu-n és a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában