Helyi közélet

2013.12.09. 15:14

Közlemény - MSZP: Milliókat szórtak el a hülye népszavazásra

Miskolc - „13-14 millió forintot feleslegesen költött el Ózd egy hülye népszavazásra". Ezt Nyakó István országgyűlési képviselő, az MSZP ózdi országgyűlési képviselőjelöltje jelentette ki hétfői miskolci tájékoztatóján.

Miskolc - „13-14 millió forintot feleslegesen költött el Ózd egy hülye népszavazásra". Ezt Nyakó István országgyűlési képviselő, az MSZP ózdi országgyűlési képviselőjelöltje jelentette ki hétfői miskolci tájékoztatóján.Elmondta: a Világsátor ügyében annak ellenére kellett megtartani a referendumot, hogy Ózd fideszes önkormányzata visszakozott, s lemondott a projekt megvalósításáról. Ha a helyi városvezetés bízik az ózdiakban, s ha először nem titkolózva, sunyi módon, zárt ülésen dönt a beruházásról, akkor most nem kellett volna milliókat kidobni az ablakon.

A szocialista képviselő felelevenítette a Világsátor projekt ózdi történetét.

Az ügy még nyár elején kezdődött: az ózdi képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy megvalósítják az uniós beruházást. Kitört a botrány, az információhiány miatt a helyiek mutyira, egyéni haszonszerzésre gyanakodtak. Ezt lovagolta meg néhány helyi politikus, s aláírásgyűjtésbe kezdtek a projekt megvalósítása ellen. A képviselő-testület végül szeptemberben visszavonta ugyan a zárt ülésen meghozott döntést, ám addigra ez már késő volt: összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így mindenképpen ki kellett írni a referendumot.

Nyakó szerint az értelmetlenül elköltött 13-14 millió forint mellett az is károkat okozott a városnak, hogy az egykori iparvárosról már megint negatív hír kapcsán beszélt ország-világ. A képviselő idézte is az Index című internetes lap ezzel kapcsolatos hírének címét (Érvénytelen a hülye ózdi népszavazás).

Kitért arra is, hogy Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselő ráadásul kampánycsendet is sértett vasárnap (ezt a helyi választási bizottság meg is állapította), hiszen választói akarat befolyásolására alkalmas információkat tett közzé a saját Facebook oldalán. Bejegyzése végén kiemelte ugyanis, hogy a választók menjenek el szavazni, s nemmel voksoljanak a feltett kérdésre.

Ezzel a fideszes városvezetés szeptemberi döntésével is szembe ment, hiszen a kérdés így szólt: „Egyetért Ön azzal, hogy Ózd város ne vegyen részt a Kultúrgyár keretén belül a Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális, Oktatási Központ elnevezésű projektelem megvalósításában és az e tárgykörben hozott határozatot a város képviselő-testülete visszavonja?"

Pálinkás László, az MSZP ózdi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy az ózdiaknak munkahelyekre van szüksége, nem pedig kulturális központra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a referendumon részt vevők döntő többsége, a szavazók 90 százaléka is a projekt megvalósítása ellen foglalt állást. Felszólította a fideszes városvezetést, hogy felelőtlen döntésekkel ne rontsák tovább Ózd amúgy sem csorbítatlan hírnevét, ne szórják feleslegesen az adófizetők pénzét, s a még hátralévő hivatali idejüket próbálják meg nagyobb károkozás nélkül kitölteni.

- Nyakó István országgyűlési képviselő, MSZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában