Helyi közélet

2013.11.29. 11:23

Közlemény - MSZP: Kémprogram is kerülhet a laptopokra?

Miskolc - Olyan távmenedzsment programmal látják el a most pályáztatott miskolci laptopokat, amely – mint az a pályázati kiírás 29. oldalán, a 2. számú mellékletben olvasható – „lehetőséget ad a rendszergazdáknak szoftverek telepítésére a gép előtt ülő felhasználó beavatkozása nélkül".

Miskolc - Olyan távmenedzsment programmal látják el a most pályáztatott miskolci laptopokat, amely – mint az a pályázati kiírás 29. oldalán, a 2. számú mellékletben olvasható – „lehetőséget ad a rendszergazdáknak szoftverek telepítésére a gép előtt ülő felhasználó beavatkozása nélkül".Mindez azt jelenti, hogy a felügyeleti szerv (jelen esetben közvetlenül a Miskolc Holding, közvetve tehát annak tulajdonosa, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata) olyan szoftvert is telepíttethet a rendszergazdával a gépre, amely alkalmas akár kémkedésre is. Minderre egy szakmai blog szerzője is felhívta a napokban a figyelmet.

Az MSZP szakértői szerint – legalábbis a rendelkezésükre álló adatok alapján – tényleg megvan a reális lehetősége annak, hogy az adminisztrációs jogokkal felruházott szakember akár webkamerát, vagy mikrofont működtetni képes programot, netán keyloggert (billentyűleütéseket figyelő és rögzítő programot, amely képes arra, hogy akár még bankszámlaadatokhoz is hozzájuttasson illetékteleneket) is telepíthet a Digitális Miskolc program során kiosztott gépekre.

Ezzel kapcsolatban az MSZP a következőket kérdezi a fideszes városvezetéstől:

  • Mi szükség van arra, hogy utólag, a távfelügyeleti rendszeren keresztül telepítsenek programokat a gépekre?
  • A telepítést miért nem lehet a felhasználó engedélyéhez kötni?
  • Mi a garancia arra, hogy a szakértők által megfogalmazott visszaélések, jogtalan információszerzés nem következik be?
  • Átadhatók-e harmadik személynek (cégeknek, társadalmi szervezeteknek, pártoknak) a távfelügyelet során megszerzett információk?
  • Milyen szűrők, szempontok alapján választják ki azokat a munkatársakat, akik a felhasználók gépeibe közvetlenül beléphetnek, s ott szinte korlátlanul hozzáférhetnek a személyes adatokhoz?
  • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, 2011. évi CXII. törvény alapján megtörténtek-e a szükséges bejelentések az adatkezelésről?
  • - Bartha György önkormányzati képviselő, MSZP -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában