Helyi közélet

2013.10.15. 13:02

Fürjes: "a bulvár sajtóból tájékozódtak"

Ózd - Az ózdi közkútkérdésben megszületett ombudsmani jelentéssel nincs teendője a helyi önkormányzatnak.

Ózd - Az ózdi közkútkérdésben megszületett ombudsmani jelentéssel nincs teendője a helyi önkormányzatnak.Az ombudsmani jelentés szerint jogsértő volt az ózdi önkormányzat júniusban meghozott határozata, amely korlátozta a város egyes közkutain a vízkivétel sebességét. A írás úgy fogalmaz, hogy a döntés sértette az egészséghez és az egészséges ivóvízhez való jogot, illetve származáson alapuló, hátrányos megkülönböztetéshez vezetett a rendelkezés. Nyáron az országos és a nemzetközi sajtó is beszámolt az ózdi történésekről, a híradások elsősorban azokra a településrészekre koncentrálódtak, ahol a mélyszegénységben élő, romaréteg lakik. A város polgármestere azonban akkor is hangsúlyozta: ebben az ügyben nem romakérdésről van szó, csupán a mérhetetlen pazarlást szerették volna lejjebb szorítani.

Fürjes Pál is kézhez vette, az ombudsmani jelentést, amelyet a következőképpen kommentált: "az írás egy részéhez használták az önkormányzati adatszolgáltatást, ellenben azt is meg kell állapítanunk, hogy egy másik részében sajnos a bulvár sajtó valahonnan vett híreit vette tájékozódási alapnak. Bízom benne, hogy ezeket a félreértéseket rövidesen sikerül tisztáznunk, a jelentéssel kapcsolatban egyébként az önkormányzatnak semmilyen teendője nincs."

Lépések a pazarlás ellen

A belügyminiszter utasítására visszaállított nyomáson azóta sem változtattak az ózdi közkutakon, amit a hideg hónapokban már nem is tehet meg a város, hiszen ebben az esetben akár a rendszer is szétfagyhat. A legutóbbi testületi ülésen azonban ismét terítékre került a téma, sőt egy határozatot is elfogadtak arról, hogy miként előzhetik meg a jövőbeni vízpazarlást.

- Természetesen továbbra is azon dolgozunk, hogy megnyugtatóan rendezzük ezt a kérdést - tette hozzá Fürjes Pál. - Felülvizsgáltuk a júniusi rendeletünket, amely már akkor is a költségcsökkentést és a vízpazarlás megállítását szorgalmazta. Április közepéig áttekintjük azoknak a közkutaknak a környékén élő fogyasztók bekötési lehetőségeit, amelyek három van annál kevesebb háztartást érintenek. Ezzel jelentős mennyiségű ingyenes közkút fenntartása válna feleslegessé.

Arról is döntött a képviselő-testület, hogy az ipari mennyiségű, ingyenes vízvételezés ellen egy mechanikai eszköz felszerelésével védekezik a szolgáltató. A kifolyó végekre szerelt alkatrésszel megakadályozhatják, hogy kívülről vagy belülről slaggal csatlakozhassanak rá a kifolyókra.

Sokan pazaroltak

Fürjes Pál hozzátette: az ivóvíz Ózdon továbbra is drága, a pocséklást pedig a város minden törvényes eszköz felhasználással meg fogja akadályozni.

- A kánikula alatt elég sok közkutat megvizsgáltam - tekintett vissza a korlátozás idejére Fürjes Pál. - Szinte mindenhol jelentős sár vette körül a kifolyót, ami kétféleképpen alakulhatott ki. Egyrészt, ha feneketlen vödörrel vették a vizet, vagy ha kitámasztott csappal, hosszú időn keresztül pazarlással éltek az ott lakók. Ez ellen továbbra is föl fogunk lépni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában