Helyi közélet

2013.09.25. 11:24

A korábbi felsőzsolcai polgármestert vádolják

Miskolc, Felsőzsolca - A várost tejesen nem lehetett volna megvédeni az ártól, de a kár kisebb is lehetett volna.

Miskolc, Felsőzsolca - A várost tejesen nem lehetett volna megvédeni az ártól, de a kár kisebb is lehetett volna. Megkezdődött tegnap Felsőzsolca korábbi polgármesterének büntetőpere a Miskolci Járásbíróságon. Fehér Attilát, város volt vezetőjét gondatlanságból elkövetett közveszélyokozással vádolja az ügyészség, s ezért rá felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a járásbíróságtól.

Milliárdos károk

Az ügy keddi tárgyalási napján az ügyész ismertette a polgármester ellen benyújtott vádat. Először a tényeket közölte, melyek szerint a 2010 júniusi árvíz során a város nyolcvan százaléka került víz alá, 26 ház dőlt össze, s további 175-öt el kellett bontani, amíg 1800 rongálódott meg valamilyen szinten. A becsült kár összege pedig meghaladta a kétmilliárd forintot.

Szakértői véleményekre alapozva a vádhatóság képviselője kifejtette: a minden korábbinál magasabb árhullám kialakulásán felül Felsőzsolca árvízi „elöntése” két alapvető okra vezethető vissza: az árvízvédelmi töltés, illetve az árvízvédelmi terv hiányára.

A várost csak körgát védhette volna meg az árvíztől, ennek kiépítése állami feladat lett volna, míg az árvízvédelmi tervet az önkormányzatnak kellett volna elkészítenie. A vádhatóság szerint megfelelő vízkár-elhárítási terv megléte esetén sem lehetett volna megvédeni a település egészét az árvíztől, de az általa okozott kárt mérsékelni lehetett volna, és a lakosságra is megnyugtató hatást gyakorolt volna, ha tervszerűen védekeznek – határozott, tervszerű irányítás hiányában azonban mindenki a maga portáját akarta védeni, nem túl eredményesen.

Nem tett vallomást

A vád szerint a védekezésre kötelezett önkormányzat – amelynek feladat- és hatáskörét a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a képviselő-testület gyakorolja, a képviselő-testületet pedig a polgármester képviseli – nem tett eleget az árvízvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozásnak, így akadályozta az árvíz megelőzését, elhárítását és következményeinek enyhítését. Az ügyészség szerint a városvezető nem tett eleget a katasztrófavédelemről szóló törvényben foglaltaknak, miszerint az illetékességi területén ő irányítja és szervezi a felkészülést és a védekezést.

Ezért ült kedden a vádlottak padján Fehér Attila, aki egyelőre nem kívánt vallomást tenni, mert az iratok egy jelentős részéről – a bírósági ítélkezési szünet miatt – még nem kapott másolatot, így felkészülni sem tudott. A polgármester azt elmondta: nem követett el bűncselekményt, a város védelmét terv szerint látták el.

30 tanút hallgatnak meg

Az ügyészség indítványozta harminc tanú meghallgatását, s további tíz tanú vallomásának felolvasás útján történő ismertetését. Az ügy októberben folytatódik.

ÉM-SZP


Szakértői érvek igazolták

Mint megírtuk, két felsőzsolcai lakos egymástól függetlenül tett feljelentést, mondván: a 2010-es árvíz pusztításáért nem pusztán a természet a felelős, abban emberi mulasztás is közrejátszhatott. A feljelentések szerint az árvízhez hozzájárulhatott az ártér beépítettsége – ezt részben később a szakértői vélemény is igazolta, két nagyáruház öszszesen 13 centimétert emelt a víz szintjén –, az M30-as autóút nem megfelelő megépítése, az árvízi védművek hiánya – ezeket is alátámasztotta a szakértői vélemény –, valamint a védekezésben tapasztalt vezetői hiányosságok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában