Helyi közélet

2013.08.07. 09:12

Vízkorlátozás Ózdon - Mindenki hozzájuthat az ivóvízhez

Ózd - A közkutakat korlátozását nem enyhítették Ózdon, de a kellő mennyiség így is elérhető.

Ózd - A közkutakat korlátozását nem enyhítették Ózdon, de a kellő mennyiség így is elérhető.

Kedden vízügyi szakemberek járták az ózdi közkutakat, és folyamatosan mértek. A nyomás nagyságát ellenőrizték, hiszen az elmúlt napokban nagy vihart kavart az önkormányzat által, még a júniusi tanácskozáson elrendelt korlátozás. Mint ismert: a városban található 123 kútból közel harmincat elzártak, további majd hatvan esetben pedig a kivét sebességét csökkentették. A keddi kontroll néhány állomásán saját szemünkkel is meggyőződhettünk az adatokról. A város egyik legmagasabb pontján, a Szőlőkalja úton stopperral ellenőrizték a vízfolyást.

- A tíz literes vödröt 1 perc 13 másodperc alatt töltöttük meg - árulta el Bíró Ferenc, a Borsodvíz Zrt. ózdi üzemigazgatóságának az igazgatója. - Ez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a törvényi minimumban szereplő öt liter/percet majd a dupla mértékben meghaladja. A környéken élőknek tehát nem kell sorba állni, hogy a szükséges ivóvízhez hozzájussanak.

Belefájdult a keze

A város egyéb pontjain azonban kisebb dulakodások is voltak, mióta felszínre került a közkutak elzárása, illetve korlátozása. Sokan roma problémaként állítják be az ügyet, holott számos nyugdíjas házába sincs bevezetve a vezetékes ivóvíz, így az idősek is a kifolyókhoz járnak. Egy táblási asszony szerint vérlázító és felháborító, ami történt. Azt mondta: olyan erősen kell nyomnia a kutat, hogy belefájdul a keze, és akkor is a korábbitól jóval lassabban folyik a víz. Azt megérti - folytatta -, hogy a szolgáltatásért mindenkinek fizetni kellene, de a nagy melegben ezt a döntést nem lett volna szabad az önkormányzatnak meghoznia.

Így vélekedik Berki Lajos is. A Nemzetiségi Roma Önkormányzat ózdi elnöke még hétfőn tárgyalt Fürjes Pál polgármesterrel. Akkor azzal váltak el, hogy változtatni fognak a helyzeten, de ez azóta nem történt meg.

- Ezt a problémát rövid időn belül meg kell oldani - jelentette ki Berki Lajos. - Szeretném elérni, hogy a jelenlegi kifolyás gyorsaságát 60-70 százalékkal megemeljék, hogy mindenki megkapja a szükséges vizet. Ezután rövid időn belül ki kell találni a megoldást arra, hogy akár átalány formájában, akár más módon a szolgáltatás ellenértékét kifizessék a felhasználók.

Nem függ össze a svájci projekttel

A nemzetközi sajtó arról is cikkezett az ózdi kútügy kapcsán, hogy az észak-borsodi település több mint 1.5 milliárd forintos támogatást kap a svájci államtól a hálózat fejlesztésére, ezzel szemben a kánikulai hőségben a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő réteg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű ivóvízhez. Bíró Ferenc ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

- Sajnálatos, hogy összemossák a közkutak helyzetét a svájci programunkkal, hiszen a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz - reflektált Bíró Ferenc. - Ezt az összeget a meglévő hálózatunk rekonstrukciójára kaptuk, illetve egy kisebb hányadát a vízzel el nem látott területekre fordíthatjuk. Ezeken a részeken építjük majd ki a rendszert, ahonnan a rákötéseknek köszönhetően bármelyik ingatlanba eljuttathatjuk majd a vizet.

Bíró Ferenc azt is megjegyezte, hogy a Borsodvíz Zrt. az ellátási területén, - így Ózdon is - kedvezményes bekötési akciót hirdetett szeptember 30-ig. Ez azt jelenti, hogy 24 ezer forintos árengedménnyel juthatnak hozzá a megrendelők a szolgáltatáshoz. Ezeknél a bekötéseknél adott esetben a családok is segíthetnek, mert kérés esetén a földmunkák nélkül is beviszik a vizet, a portán belüli részeken pedig ezt a feladatot a megrendelő is elvégezheti.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában