Helyi közélet

2013.08.05. 13:35

Ózdi vízkorlátozás - MSZP: a rászorulók méltóságát sérti a vízszolgáltatás korlátozása

Budapest, 2013. augusztus 5., hétfő (MTI) - A rászorulók emberi méltóságát sértőnek és közegészségügyi szempontból is veszélyesnek tartja az ózdi vízkorlátozást az MSZP. A szocialisták szerint a kormány is felelős.

Budapest, 2013. augusztus 5., hétfő (MTI) - A rászorulók emberi méltóságát sértőnek és közegészségügyi szempontból is veszélyesnek tartja az ózdi vízkorlátozást az MSZP. A szocialisták szerint a kormány is felelős.

Gúr Nándor hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: Fürjes Pál polgármester (Fidesz-KDNP) azt ígérte a szocialista Nyakó Istvánnak, hogy a kánikula időszakára visszaállítják a vízszolgáltatást a közkutaknál Ózd szegények lakta városrészeiben. Az MSZP alelnöke hozzátette: még hétfőn több elzárt kutat újranyithatnak.

A politikus elmondta, bíznak az ígéret teljesülésében, ellenkező esetben az MSZP a megyei kormányhivatal vezetőjéhez fordul. Gúr Nándor ezt azzal indokolta, hogy a kormányhivatal vezetője felügyeli a katasztrófavédelmet. Megjegyezte, hogy Ózdon épp akkor korlátozták a közkutak működését, amikor országszerte vizet osztanak a hőségben.

A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy az ózdi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozzon a vízkorlátozás ügyével.

Gúr Nándor - aki az MSZP borsodi elnöke - elmondta, hogy a kormány 2012-ről 2013-ra 700 millió forinttal csökkentette Ózd támogatását. Ugyanakkor hangsúlyozta: a város 7,3 milliárd forintos költségvetésének csak 2 ezrelékét fordítja közkutak működtetésére, összesen 13 millió forintot.

Szerinte a kormányzati elvonások miatt egyre kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatok olykor "eszeveszett módon" próbálják fenntartani a működőképességüket. Ez azonban - folytatta - nem magyarázhatja a vízkorlátozást a legnagyobb kánikulában.

Úgy fogalmazott: míg mások földet, trafikot kapnak, vannak, akiknek napi 20 liter víz sem jut. Mint mondta, az emberi méltóság minimuma, hogy - ha sokan éheznek is az országban - legalább szomjazniuk ne kelljen és mosakodni tudjanak az emberek.

A vízkorlátozás közegészségügyi szempontból is aggályos - tette hozzá, megjegyezve: a többség érdeke is az, hogy a vízhiány miatt ne terjedjenek el betegségek.

Az önkormányzat június végi döntése értelmében vízpazarlás miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogál a víz, a legnagyobb hőségben sorban állnak az ivóvízért a főként romák lakta városrészekben a közkutaknál - jelentette Ózdról vasárnap az MTI tudósítója.

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak "helytelen használata" több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában