Helyi közélet

2013.07.22. 17:33

Vége az egyenlősdinek

Budapest - Az egyetemi karokra is besorolás és különböző finanszírozás vár.

Budapest - Az egyetemi karokra is besorolás és különböző finanszírozás vár.Nem csupán a felsőoktatási intézményeket, de azok karait is különböző kategóriákba sorolná a felsőoktatási államtitkárság. Többek között erről is szó volt a Felsőoktatási Kerekasztal múlt heti ülésén.

Tőrös Szilárdtól, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnökétől megtudtuk, a kormányzati szándék sok problémát vet fel. Karokat ugyanis rendkívül nehéz lesz besorolni egyik vagy másik kategóriába, ezt inkább az egyes szakokkal lehetne megtenni. De azok között is vannak olyanok, melyek megfelelnek a tudományos és a praktikus kategóriának egyaránt. Az elnök hozzátette: a besorolás tulajdonképpen alapja lenne az állami támogatás differenciálásának, de egyelőre nem tudni, milyen módon.

Mint korábban többször is írtunk róla, az egyetemek kategorizálását is tervbe vette a kormány. Jelen állás szerint lennének nemzeti tudományegyetemek, egyetemek, szakfőiskolák és regionális helyi főiskolák. Az erről szóló korábbi anyagban a Miskolci Egyetemet a szakegyetemek kategóriájába sorolták (ezt változtatták egyetem kategóriára), ami a tudományegyetemekhez képest kevesebb állami finanszírozással járna. Emiatt demonstrációt is szerveztek nemrég a Miskolci Egyetemen.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában