Helyi közélet

2013.06.19. 12:33

"Addig élek, amíg a kapanyelet meg tudom fogni"

Tokaj - Születésének 90. évfordulóján, június 18-án köszöntötték Patonai Lajos bácsit Tokaj tisztségviselői.

Tokaj - Születésének 90. évfordulóján, június 18-án köszöntötték Patonai Lajos bácsit Tokaj tisztségviselői.Patonai Lajos bácsit születésének 90. évfordulóján, június 18-án köszöntötték Tokaj város tisztségviselői, így Májer János polgármester és Péterné Ferencz Zsuzsa jegyző. Lajos bácsi árván nőtt fel, hatan voltak testvérek, s ő volt a legfiatalabb. Még egy testvére él. Ács- és kőművesmesterséget tanult ki saját erejéből. 18 éves korában kötött házasságot, a felesége már elhunyt, így ő nevelte felesége elhunyta után egyedül három saját és egy örökbe fogadott gyermekét.

Patonai Lajos 1946-ban tért haza a hadifogságból, illetve munkatáborból. Ezt követően segített ő is Tokaj helyreállításában, a vasúti híd építése során a csörlőcsiga levágta a kis ujját. De részt vett a volt szociális otthon felújításában, a katolikus templom tetőszerkezetének a javításában is. Nyugdíjas korában is aktív életet él, a csúrgóvölgyi szőlőjében takaros présházat épített, ma is szőlőt művel és kertészkedik. A telkét minden nap a négyütemű Trabantjával felkeresi fel, tesz-vesz a kertben, bekapálja a szőlőjét.

Mikor megkérdeztük, hogy hogy tudta ilyen pompásan megőrizni vitalitását, munkabírását, csak azt mondta, hogy amíg a kapanyelet fogja, addig jól érzi magát. Egy álma van, hogy ha eljön majd az idő, akkor engedélyezzék, hogy a saját kis birtokán nyugodhasson.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában