Helyi közélet

2013.05.10. 09:02

Ne hagyd, hogy átverjenek!

Miskolc - Hosszú a vakáció? A diákok egy kis pénz is kereshetnek, ha nyáron munkába állnak.

Miskolc - Hosszú a vakáció? A diákok egy kis pénz is kereshetnek, ha nyáron munkába állnak.

„Ha diák vagy és munkát keresel, fordulj hozzánk! A diákok számára szervezett és ellenőrzött keretek között biztosítunk lehetőséget a diákmunkára. Munkalehetőségeink folyamatosan bővülnek. Aktuális lehetőségeink: könnyű fizikai munka, raktári segédmunka, mosodai kisegítő, adatrögzítés.” Ilyen és ehhez hasonló ajánlatokat találhatnak az interneten azok a fiatalok, akik úgy döntöttek, hogy a nyári szünet egészét vagy egy részét munkával töltik a jó kereset reményében. A szakember azonban figyelmeztet: a diákok számára biztonságot jelent, ha valamelyik iskolaszövetkezettel kötnek szerződést, és így állnak munkába.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél érezhető, hogy közeledik a nyár, hiszen a regisztráló fiatalok száma már megkétszereződött, tudtuk meg Garami Brigittától a cég Borsod-Abaúj-Zemplén megyei irodavezetőjétől. Most, a tanév vége felé napi 30-40 új regisztráció érkezik. Most ugyanis az egyetemista diákmunkások mellé beállnak a középiskolások is.

Szülői engedéllyel

Az irodavezető lapunknak elmondta: diákmunkát 15 éves kortól lehet vállalni (csak a nyári szünetben) szülői engedéllyel. 16 éves kortól már tanév közben is dolgozhatnak a fiatalok, de a szülői engedély még nekik is szükséges. A 18 éven felüliek viszont már saját felelősségükre is munkába állhatnak. Érdemes tudni, hogy a munkaadók jobban kedvelik a 18 év felettieket, mert a fiatalabbakra szigorúbb munkaügyi szabályok vonatkoznak.

Az iskolaszövetkezet honlapján megtalálható, hogy milyen munkákra jelentkezhetnek a diákok. Egész évben kínálnak például árufeltöltői, anyagmozgatói, adminisztrátori, call centeri, operátori, pénztárosi vagy telekommunikációs tanácsadói munkakört. Ezek nyáron kibővülnek az úszómesteri, a mezőgazdasági vagy a vendéglátás munkáival. Az egyetemistáknak érdemes figyelniük a gyakornoki programokat is, hiszen ezekért magasabb fizetés jár, mint a minimálbére. Ez egyébként 564 forint óránként, ami még kiegészül a különböző pótlékokkal. Ennél azok is többet kereshetnek, akik valamilyen szakképesítést igénylő munkát vállalnak el.

Nem fizetnek

Garami Brigitta felhívta a figyelmet, sokszor hallani, hogy egyes munkáltatók becsapják a diákokat. Nem a jogszabályoknak megfelelően alkalmazzák őket vagy nem fizetik ki a munkabérüket. Ez a kellemetlenség azonban elkerülhető, ha a diákok valamelyik iskolaszövetkezet honlapján regisztrálnak, és a szövetkezet segítségével vállalnak munkát. Ilyenkor az sem fordulhat elő, hogy nem kapják meg a munkabérüket, hiszen ha a munkaadó esetleg nem tud fizetni, az iskolaszövetkezet biztosítja a diák bérét.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában