Helyi közélet

2013.05.29. 12:49

Lekötötték a vízről a lyukói nemfizetőket

Miskolc - Az egyik lyukói kertszövetkezet – a Jobbik segítségével – kikötötte a vizet néhány lyukóvölgyi családnál. Ennek köszönhetően a Pipacs utcában 5-6 család maradt víz nélkül. A kertszövetkezet részéről a kikötés oka: tartozás. A Jobbik úgy kommunikálja: rendteremtés.

Miskolc - Az egyik lyukói kertszövetkezet – a Jobbik segítségével – kikötötte a vizet néhány lyukóvölgyi családnál. Ennek köszönhetően a Pipacs utcában 5-6 család maradt víz nélkül. A kertszövetkezet részéről a kikötés oka: tartozás. A Jobbik úgy kommunikálja: rendteremtés.Gerőcs Imre, a Kohász Kertművelők és Vízhasználók Egyesületének elnöke az Észak-Magyarországnak elmondta: „Az utca lakói nem fizettek vízszámlát, ezért kerül sor a kikötésre. Az egyesület alapszabályzatában benne van, ha valakinek 5000 forint feletti tartozása van és felszólítás után sem rendezi, akkor leköthetjük a vízről. Ebben az esetben 40 ezer és 10 ezer forint közötti tartozásuk volt a családoknak és 35 napos késedelem.”

Az elnök hangsúlyozta: a lekötés nem etnikai alapon történt, más telkeket is kikötöttek már, például olyanokat, ahol nem laknak és a tulajdonosok régen nem is járnak ki a területre. Azt is elmondta, a kikötéseket ezután is folytatják, a többi nem fizető is hasonló sorsra jut.

Az elnöktől azt is kérdeztük, a kikötéshez miért volt szükség a Jobbik jelenlétére? „Féltem, tudtam, hogy atrocitások várnak rám. A politikusok rögzítették az eseményt, hogy dokumentálva legyen. És igen, szerettem volna nagy felhajtást ennek az egésznek...” – válaszolta.

Ha az atrocitástól félt, miért nem a rendőrséget hívta? „Már többször jelentettem a rendőrségnek ezeket az eseteket, szóltam a közterület-felügyeletnek is, más hatóságoknak, de érdemi intézkedés soha nem történt. A jobbikos képviselőkben bíztam, hogy valamiben tudnak segíteni” – tudtuk meg.

Azt tudni kell – folytatta –, ez már az utolsó lépés volt, a tartozások már az egyesület létét veszélyeztetik, meg kell nézni az egész utcát, magáért beszél.

Teszik a dolgukat

Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője a vízkikötés után elmondta, azt várják, hogy a hatóságok indítsanak offenzív intézkedést a területen, hiszen az érintett ingatlanokban kisgyermekek tartózkodnak úgy, hogy most már sem a putrikban, sem azok 150 méteres körzetében nincs vízvételi lehetőség. „Olyan fokú gyermekveszélyeztetés alakult ki a területen, hogy az azonnali és radikális beavatkozást igényel a gyermekvédelem részéről”- fogalmazott a képviselő. Mit tesz a családvédelem? „Nem szeretnék nyilatkozni az ügyben, mi végezzük a munkánkat, éppen úgy, ahogy eddig is. Azt a munkát, amelyet a törvény meghatároz számunkra. A szegénytelepek felszámolása, az infratsruktúra kiépítése nem a mi feladatunk. Mi segítséget nyújtunk a bajba jutott családoknak” – válaszolta Földessy Judit, a családvédelmi központ vezetője.

Azt már Váradi Gábortól, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől tudtuk meg, hogy a családgondozók felvették a kapcsolatot a Pipacs utca lakóival. „A családok vízvételi lehetősége már megoldódott, a szomszédok felajánlották, hogy ellátják őket ivóvízzel” – mondta.

Az elnök szerint, nem a nemfizetők vízvezetékről való leválasztása a baj, hanem az, amit a Jobbik tett. „Ez egy politikai szemfényvesztés, amelyben a radikális párt felhasználta a mélyszegénységben élőket politikai céljai eléréséhez. Nem törődve azzal, hogy ezzel pont ők sodorták veszélybe a gyerekeket” – fogalmazott.

ÉM-NSZR


Dr. Kriza Ákos közleménye

Dr. Kriza Ákos polgármester szerint az, hogy a kertszövetkezet elzárta a vizet egyes fogyasztók elől, törvénytelen eljárás volt, mert lakossági fogyasztókat csak a vízi-közmű törvény szigorú szabályai szerint lehet a vízfogyasztásban korlátozni, vagy abból kizárni. Ez áll a polgármester közleményében. 

„A notórius nemfizető fogyasztókkal szemben el kell járni, de erre vannak törvényes eszközök is. Az önkormányzat ezért, mint az állampolgárokért felelősen gondolkodó, de közvetlen hatáskörrel nem rendelkező szerv, felhívja az érintett kertszövetkezetet a vízszolgáltatás azonnali helyreállítására. Fentiektől függetlenül a MIVIZ Zrt. a Lyukó-völgyi közkutat továbbra is üzemelteti. A Jobbiknak a vízelzárási akcióban való részvételével kapcsolatban az a véleményem, hogy több mint ízléstelen, amikor egy párt, politikai haszonszerzés céljából, vélelmezhetően törvénysértésbe rángat bele egy civil szervezetet, sőt, képviselői a cselekmény végrehajtásában is tevékenyen részt vesznek” – áll a közleményben.

Az üggyel kapcsolatban dr. Kiss Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is szerettük volna megkérdezni, de nem reagált megkeresésünkre.


Az MSZP reakciója

„Minden szolgáltatónak kötelessége a nemfizetőkkel szemben eljárni, azonban megint egy olyan üggyel állunk szemben, mint az elmúlt 3 évben oly sokszor: míg a városvezetés hallgat, addig egy nyilvánvalóan rasszista párt politikai csatározásoknak tesz ki mélyszegénységben élő embereket” – reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Földesi Norbert, az MSZP frakcióvezetője. Azt is elmondta: „Kriza Ákos polgármester többször bizonyította, alkalmatlan a rendteremtésre. De eljött az ideje, hogy végre fellépjen a szélsőségekkel szemben és a félelemkeltés ellen. Mert a városvezetés hallgatása, azt gondoljuk, újabb bizonyítéka annak, hogy alakul a Fidesz-Jobbik koalíció” – fogalmazott.


Kihalt utcák, segítség...

A vízkikötés hírére Rácz Attila, a Miskolci Nemzeti Színház dramaturgja és Fodor Krisztina, a színház kulturális szervezője úgy gondolták, hogy segítenek a bajba jutott családokon. Szerdán tucatnyi zsugor ásványvizet vittek ki a Pipacs utcába. Fodor Krisztina lapunknak elmondta: a helyszín kihalt volt, majd érkezésükre előkerültek az emberek, akik segítettek kipakolni az ásványvizeket az autóból. Megtudták azt is, hogy vannak, akik az Anna bányáról hozzák a vizet, de vannak, akik megegyeztek a szomszédokkal a vízvételről. Szerinte nagy baj, hogy politikai ügyet csináltak ebből.


Miskolc - „Miközben a Fidesz még mindig csak beszél a rendteremtésről, addig a Jobbik és egy lyukói kertszövetkezet vízkikötéssel jelezte, elfogyott a türelem, saját kezükbe veszik a renitensek megrendszabályozását Miskolcon” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő.

Miskolc - Miközben a Fidesz még mindig csak beszél a rendteremtésről, addig a Jobbik és egy lyukói kertszövetkezet vízkikötéssel jelezte, elfogyott a türelem, saját kezükbe veszik a renitensek megrendszabályozását Miskolcon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában