Helyi közélet

2013.05.09. 13:42

Azt kiabálták: "halál a magyarokra, halál a gárdistákra"

Miskolc - Elítélték a Jobbik-szimpatizánsokra támadó sajóbábonyi romákat.

Miskolc - Elítélték a Jobbik-szimpatizánsokra támadó sajóbábonyi romákat.Kettő és négy év közötti börtön-, illetve fegyházbüntetést szabott ki a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila vezette tanácsa arra a kilenc sajóbábonyi roma férfira, akiket az ügyészség közösség tagja elleni erőszakkal és rongálással - egyiküket ebben való bűnsegédlettel - vádolt meg. A büntetések kiszabásánál a bíróság figyelembe vette a vádlottak előéletét, illetve az azóta tanúsított viselkedésüket is - egy kivételével mindannyian voltak már büntetve vagyon, illetve és személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt. A bíró az ítélet rendelkező részének felolvasását követő két órában alaposan megindokolta az ítéletet, elmondta azt is, hogy a fokozott jogi védelem nem csak az vallási, faji, etnikai kisebbségekre terjed ki, hanem azokra is, akik bármi más módon egy csoportba sorolhatók, és e csoporthoz tartozásuk miatt éri őket sérelem.

Egy rendőr kevés volt...

Mint arról korábban már beszámoltunk, 2009 őszén a sajóbábonyi Jobbik-alapszervezet fórumot szervezett a településre, ahol körülbelül 200 helybeli jelent meg. A rendezvény híre a romákhoz is eljutott, akik több százan a fórum helyszínére vonultak. A rendőrség feloszlatta az engedély nélküli demonstrációt, másnap azonban egy roma házaspár felelősségre vonta az egyik - kis üzletben dolgozó - önkormányzati képviselőt az előző esti összejövetel miatt. A boltosnőt - akinek semmi köze nem volt a fórumhoz és egyébként szocialista beállítottságúnak vallotta magát - ketten bántalmazták, mások pedig a helyi Jobbik-elnököt fenyegették meg. A elnök feljelentést tett és értesítette elvbarátait is, akik elindultak Bábony felé, részben hogy szolidaritásukról biztosítsák, részben, hogy szükség esetén védelmére keljenek.

Szembenálló felek

A Jobbik-szimpatizánsok konvoja a 26-os főutat Sajóbábonnyal összekötő úton állt meg, velük szemben pedig felsorakozott egy baltákkal, lapátokkal, vascsövekkel és dorongokkal felfegyverkezett, 40-50 fős roma csoport, és azt kiabálta, hogy “halál a magyarokra, halál a gárdistákra”. A két fél között egyedül egy szem körzeti megbízott áll, ő próbálta visszatartani azt a 15-20 fős társaságot is, amelyik hasonló kéziszerszámokkal megerősítve, egy kisteherautó platóján érkeztek a helyszínre Bábonyból. Az azon utazó roma férfiak leugráltak a kocsiról, és elrohantak a körzeti megbízott mellett. A jobbikosok egy részének sikerült hátratolatnia, de egy piros Suzuki, benne egy család három tagjával, nem tudott elmenekülni. A támadó, kb. 15 fős csoport nekiesett a járműnek, és a szerszámokkal ripityára törte, egy baltacsapás például a hátsó oldalsó ablakot beszakítva, a hátsó ülésen utazó fiatal nő feje fölött elsüvítve, a vezetőülés fejtámlájában állt meg. A törés-zúzásnak végül a rendőrök nagyobb létszámú megjelenése vetett véget, a támadók eldobálták kéziszerszámaikat és menekülőre fogták a dolgot. Később a nyomozás során a most elítélt kilenc ember ellen találtak elegendő bizonyítékot.

Halmazatban

Az elsőrendű vádlott visszaesőként három és fél év fegyházbüntetést kapott halmazatban három rendbeli közösség tagja elleni erőszak és a rongálás miatt. Mivel azonban korábbi büntetéséből feltételesen szabadult, az abból fennmaradó időt is le kell ülnie. A bíróság a férfit kizárta a további feltételes szabadlábra helyezés kedvezményéből is. A büntetlen előéletű másodrendű vádlott három év három hónap fegyházat kapott közösség tagja elleni erőszakért, rongálásért, lőfegyverrel visszaélésért és szerzői jogok megsértéséért. A legtöbbet a harmadrendű vádlottra szabott ki a törvényszék, előélete miatt négy évet kell fegyházban töltenie. A hetedrendű vádlott buzdította a többieket, őt pszichikai bűnsegédként három év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Valamennyi vádlott esetében mellékbüntetésként alkalmazta a tanács a közügyektől eltiltást is, melyek időtartama igazodik a kiszabott szabadságvesztések hosszához.

A vádhatóság képviselője és az egyik vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többi vádlott és védőik enyhítés, illetve felmentés érdekében fellebbeztek az ítélet ellen. Az ügy így az ítélőtábla előtt folytatódik.

ÉM-SZP


15.11.2009 | Sajóbábony - Szombaton lakossági fórumot tartottak Sajóbábonyban a Jobbik szervezésében. Vasárnap összecsapás is történt emiatt.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában