Helyi közélet

2013.04.18. 09:04

Szemétdíj: "ez már felháborító!"

Parasznya, Golop, Miskolc - Az emberek nem értik, miért kell jóval többet fizetniük a szemétszállításért.

Parasznya, Golop, Miskolc - Az emberek nem értik, miért kell jóval többet fizetniük a szemétszállításért.Megyeszerte panaszkodnak olvasóink, hogy a hulladékszállítási díj jócskán megemelkedett településükön. És bár naponta hallják, hogy a kormány a rezsicsökkentés elkötelezett híve, de pénztárcájukon nem ezt érzik.

Több okból is

Mint kiderült, ahány település, annyiféle oka van a hulladékszállítási díj emelkedésének. Ennek a szolgáltatásnak egyébként a tervek szerint július 1-jétől csökken majd 10 százalékkal az ára. Parasznyán például az idén az önkormányzat már nem tudja kiegészíteni saját bevételéből az emberek által fizetett összeget, tájékoztatta lapunkat Horváth Jánosné polgármester. Pedig tavaly még minden család éves díját 5 ezer 500 forinttal tudták megtoldani, a 70 éven felülieknek pedig csak a díj felét kellett kifizetniük. Ebben az évben viszont a parasznyaiak a hulladék-szállítási díj teljes összegét fizetik, amit közben a szolgáltató 4,2 százalékkal, azaz az infláció mértékének megfelelő arányban emelt. Horváth Jánosné hozzátette: mivel náluk a szolgáltató az önkormányzattal és nem a magánszemélyekkel kötött szerződést, az önkormányzatnak akkor is ki kell fizetnie a teljes összeget, ha a lakók közül valaki nem fizette be a díjat.

Új szolgáltató, új szerződés

Golopon a negyedéves hulladékszállítási díj körülbelül 1700 forinttal növekedett, tudtuk meg Kiss Lajos polgármestertől. Itt az emelkedésnek az volt az oka, hogy szolgáltatót kellett váltania az önkormányzatnak. A régi szolgáltatóval ugyanis lejárt a szerződés, a közbeszerzési eljárás során viszont csak egyetlen szolgáltató jelentkezett, mely a magasabb tarifáért vállalta a hulladékszállítást. Kiss Lajos azt mondta lapunknak: az emberek most háborognak. Azt tervezi, hogy ír az illetékes miniszternek, mert szerinte is elfogadhatatlan, hogy miközben a rezsicsökkentés a cél, a hulladékszállítás díja jócskán megemelkedett.

Megyénkben 30 település hulladékszállítási szolgáltatója a Cirkont Zrt. A cég kommunális ágazat-igazgatójától, Üveges Zsolttól megtudtuk: jelentős emelés csak ott történhetett, ahol lejárt a szolgáltatói szerződés, és az új pályázó rátehette a díjaira a lerakási illetéket és a felügyeleti díjat, melyet ez évtől meg kell fizetniük a szolgáltatóknak. (Mint arról korábban írtunk, Miskolcon is ezért emelkedett a szolgáltatás díja, ahol az AVE Miskolc Kft. szolgáltat) Az előbbit a környezetvédelmi felügyelet felé, az utóbbi az energiahivatal felé. A Cirkont azonban csak a 4,2 százalékos, inflációnak megfelelő díjemelést érvényesíthette, a törvények erre adtak lehetőséget, így a pluszterheket saját profitjából kell megfizetnie.

Tovább emelkedő díjak

Ezek a terhek pedig növekedni fognak, mert az idén a lerakási illeték 3 ezer forint tonnánként, jövőre 6 ezer, utána 9 ezer, majd 12 ezer. A megoldás tehát a szelektív hulladékgyűjtés lenne, azonban ma még kevesen gyűjtik válogatva a szemetet, tette hozzá az igazgató. Jelezte: jövőre újabb változás várható, mivel a törvények szerint akkor már csak az önkormányzati többségi tulajdonban lévő cégek végezhetik a hulladékszállítást.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában