Helyi közélet

2013.03.29. 07:55

Jócskán megugrott a szemétdíj

Miskolc - Az emberek háborognak a szemétszállítási díj jelentős emelése miatt.

Miskolc - Az emberek háborognak a szemétszállítási díj jelentős emelése miatt.Olvasóink megdöbbenve tapasztalták, hogy az új szemétszállítási számlájukon sokkal nagyobb összeg szerepel, mint az elmúlt havin. Körülbelül 19 százalékkal növekedett meg a díj, mondta lapunknak egy Görömbölyön élő olvasónk, aki úgy fogalmazott: a kormány rezsicsökkentési kampányát szemfényvesztésnek tartja. Mert ha most a szolgáltatók jól megemelik a díjakat, júniusban hiába csökkentik 10 százalékkal, a vége mégiscsak emelés lesz.

Új szerződés

Miskolc és környéke hulladék-gazdálkodási cége az AVE Miskolc Kft., ennek ügyvezetőjéhez, Molnár Attilához fordultunk olvasóink panaszával. Elsőként azt kérdeztük tőle, miért lett magasabb a szemétszállítási díj? Az ügyvezető elöljáróban elmondta: olvasóinknak igaza van, a szemétszállításért most 18,3 százalékkal kell többet fizetni, mint korábban, az edények bérleti díját viszont nem emelték meg a tervezett 5,2 százalékkal Miskolc városvezetésének kérésére. Az emelésről szólva kifejtette: igazából nem díjemelésről van szó, hanem új szerződéskötésről. Miskolc hulladékszállítási közszolgáltatói ciklusa ugyanis lejárt, ezért új, nemzetközi, nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki. Erre egyetlen cég, az AVE Kft. nyújtotta be ajánlatát, a már magasabb árakkal. Miskolc a pályázatot elfogadta, tehát ettől a hónaptól az ajánlatban szereplő árak az érvényesek.

Miért lettek magasabbak az árak az új ajánlatban? – firtattuk. Molnár Attila rámutatott: 2013. január 1-jétől életbe lépett az új hulladéktörvény, és ennek értelmében az uniós szabályozásnak megfelelően a szolgáltatás díjába olyan új elemeket kellett beépíteni, melyek a hulladék termelőinek, azaz a lakosságnak többletköltséget okoztak. Az egyik ilyen elem a lerakási járulék, ami tonnánként 3 ezer forint, a másik pedig a felügyeleti díj, ami minden egyes ember után 100 forint. Az utóbbi az Energiahivatal bevétele, és azt az ellenőrzési díjat fedezi, mely arra irányul, hogy reálisak-e a szemétszállítási díjak – sorolta Molnár Attila.

Nem válogatnak

Csökkentené-e a lerakási járulékot, ezzel együtt a csekken található összeget, ha szelektíven gyűjtené mindenki a hulladékot? – kérdeztük. Az ügyvezető erre azt válaszolta, hogy bár 2012 áprilisától kísérleti jelleggel bevezették a családi házas övezetekben a zsákos, szelektív gyűjtést, de az adatok szerint ezzel nem növekedett meg a város szelektív hulladékának a mennyisége. Ugyanis azok gyűjtenek most is válogatva, akik eddig, csak most nem a szelektív szigetre viszik a papírt vagy műanyagot, hanem a zsákba teszik. Hozzátette: a szolgáltatónak a szelektív hulladékszállítás nem kifizetődő, hiszen ahhoz új kocsit, új dolgozókat kell biztosítania. Viszont a szolgáltató most készít elő szakmai alapokon egy új rendelettervezetet, melyet várhatóan a közgyűlés áprilisban megalkot. Ennek értelmében a 120 literes kukát 80 literesre lehet majd cserélni, így csökkenhet a számla összege.

Kérdeztük azt is, hogy érvényesül így a kormány rezsicsökkentési törekvése? Molnár Attila úgy fogalmazott, a szolgáltató nem törvényalkotó, hanem törvényalkalmazó, tehát ha a jogszabály kimondja a 10 százalékos rezsicsökkentés júniustól, akkor azt végre kell hajtania.

A díjak

A 120 literes edények ürítési díja 2012-ben (Ft)

  • Miskolc 376
  • Debrecen 406
  • Nyíregyháza 280
  • Pécs 325
  • Győr 400
  • Budapest 650
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában