Helyi közélet

2013.02.02. 16:56

Védjük meg a vizes élőhelyeket!

Miskolc - Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja. Ebből az alkalomból tart a napokban interaktív foglalkozásokat a felső tagozatos diákok számára az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány.

Miskolc - Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja. Ebből az alkalomból tart a napokban interaktív foglalkozásokat a felső tagozatos diákok számára az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány.„Ismerd meg vizes élőhelyeink növény- és állatvilágát!”, ez a címe a foglalkozásnak, mellyel a szakemberek szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét vizes élőhelyeink védelmére. A diákok egy rövid előadás után játékos formában mélyíthetik tudásukat: lesz élőhelydominó, állat- és növényfelismerő játékok, igaz-hamis játék, élőlények vizsgálata a mikroszkóp alatt, valamint élő tápláléklánc.

A világnap története

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben aláírta a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) jelölt meg a nemzetközi jelentőségű, ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Az egyezmény elfogadásának évfordulóján tartjuk a vizes élőhelyek világnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában