Helyi közélet

2013.02.12. 08:10

Intézetből szöknek ki koldulni a gyerekek

Miskolc - Kik ők és honnan érkeznek a Búza téren kolduló gyerekek? Mit tud róluk a rendőrség?

Miskolc - Kik ők és honnan érkeznek a Búza téren kolduló gyerekek? Mit tud róluk a rendőrség?Az elmúlt hetekben ennek szerettünk volna utánajárni, több kevesebb sikerrel. Érdeklődésünkre ugyanis a rendőrségtől először azt a választ kaptuk, nem tudnak az esetről. Majd olvasóink jelezték: a Búza téri gyorsétterem és a közeli benzinkút dolgozói már többször jelezték az ügyet a rendőrségnek és a gyámhivatalnak is. Ezután a rendőrségtől megtudtuk: nyomoznak az ügyben, később pedig beszámolnak a fejleményekről. És beszámoltak...

„A Búza-téren észlelt, gyermekkorú koldulókkal kapcsolatos jelzést megvizsgáltuk. A bűnmegelőzési szakterület információi alapján elmondható, hogy a gyorsétterem mellett koldulási céllal alkalmanként megjelenő gyermek- és fiatalkorúak gyermekvédelmi eljárás alatt álló, intézeti nevelt gyermekek. Előfordulásuk eseti jellegű és semmiképpen sem nevezhető tömegesnek, illetve „jelenség” szintűnek” – ismertette lapunkkal Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodavezetője.

Azt is elmondta: a Miskolci Rendőrkapitányság, továbbá a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya a korábbi évek gyakorlatát folytatva a családsegítő szolgálat utcai szociális munkásaival, illetve közterület-felügyelőkkel közösen, ütemterv szerint „ifjúságvédelmi őrjáratokat” hajt végre és a tapasztaltak alapján a gyermek- és fiatalkorú személyekkel kapcsolatos szükséges intézkedéseket megteszik – mondta Gaskó Bertalan.

Arról is beszámolt, hogy megyénkben történt az első intézkedés az év elején életbe lépett törvénnyel kapcsolatban. Miszerint: a rendőr „azt a 14. életévét be nem töltött tanulót, aki nagykorú kísérete nélkül, valamint aki nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozástól engedéllyel maradt távol, vagy arról engedéllyel távozott el - a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetést követően – a nevelési-oktatási intézmény vezetőjéhez kísérheti. „Az ózdi járőrök egy 13 éves diákot kísérték az iskolába és az intézmény vezetőjének átadták” – mondta.

A bűnözés előszobája

A Búza téri koldulókkal kapcsolatban a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézet - Módszertani Központ szociális munkásai is megerősítették a rendőrségtől kapott információnkat: „A mostanában kéregető gyerekek valószínűleg az állami gondozottak köréből kerülnek ki. Őket általában azért emelik ki a családjukból, mert a szülei nem gondoskodnak az iskoláztatásukról. Az állami felügyelet alatt álló gyerekek eszén azonban nem lehet túljárni, míg átkísérik őket a gyermekvárosból vagy a területi gyermekvédelmi intézet Károly utcai befogadó otthonából az iskolába, megszöknek, s mivel az otthonba nem térhetnek vissza – hiszen iskolában kéne lenniük -, a városban kezdenek bóklászni, és bizony gyakran koldulnak is.”

A szociális munkások a koldulást a lányok esetében a prostitúció, a fiúk esetében a bűnözővé válás előszobájának tartják, mert míg a lányoktól testi szolgáltatást kérhet valaki cserébe, addig a fiúk – kamaszodván – fenyegetéssel nyomatékosíthatják a kéregetést.

„Az ifjúságvédelmi őrjáraton időnként a mi családgondozóink is ott vannak, a mi gyerekeinket figyeli”, mondta munkatársunknak Lovas János Tibor, a városi gyermekvédelmi szakszolgálat felelős szakmai igazgató-helyettese. Lovas János Tibor elmondta még: tisztában vannak vele, hogy egyes gondozottjaik nehezen viselik az iskolai kötöttségeket, esetleg azt, hogy túlkorosként sokkal kisebb gyerekekkel kell egy osztályba járniuk, ezért akikkel végképp nem boldogulnak az iskolában, azokkal magántanulóként a gyermekváros pedagógusai foglalkoznak. Az iskolarendszerbe nehezen beilleszthető gyerekek oktatása érdekében nyújtották be a közelmúltban a Tanoda-pályázatukat, mert a ott speciális körülmények között lehetőség van rá, hogy a magántanulói jogviszonyban lévő gyerekek ledolgozzanak valamit az évek óta tartó iskolakerülés során felhalmozott lemaradásukból.

Esetleg „zártabb intézmény”

„Ha valakivel végképp nem boldogulunk, vagy bűncselekményt követett el, annak a speciális ellátását szoktuk javasolni, ami tulajdonképpen egy zártabb intézményben történő elhelyezésüket jelenti.

„Ez egy mesterséges kényszerközösség, és valóban van a gyerekeinknek egy rétege, amelyik nehezebben illeszkedik be”, tette hozzá Lovas János Tibor. „Nálunk is vannak nagyon motivált, nagyon tehetséges gyerekek is, és olyanok is, akik a negatív iskolai élmények elől inkább kitérnek. Lovas János Tibor elmondta még: a gyerekek hoznak otthonról jó és rossz, esetleg káros szokásokat, korábbi baráti kapcsolatokat, amelyek szintén meghatározóak lehetnek a nevelésükben.

ÉM-NSZR, SZP


Miskolc - A Búza téri gyorsétterem környékén gyerekek kéregetnek. A rendőrség azt mondta: nem tud az esetről.

Koldusok a buszmegállóban, a Centrum oldalában, a Szinvapark előtt. Nem csoda, hogy nem bírják „védőital” nélkül a mínuszokban, de nyilván azt is csak ideig-óráig. Kicsit odébb pedig ott vannak a kolduló gyerekek, talán ezt a legszívszaggatóbb látni. Kik lehetnek? Honnan jöttek? Kinek gyűjtik a pénzt? Hajdu Mariann jegyzete.

Miskolc – Bandába verődve kéregetnek a 8-10 éves gyerekek, aki kap egy kis pénzt, azt megverik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában