Helyi közélet

2013.02.04. 13:39

Indiai után magyar ízeken

Miskolc - Angliában és Mexikóban is az indiai konyha jellegzetes ízeit főzték, most újra a magyaré a főszerep.

Miskolc - Angliában és Mexikóban is az indiai konyha jellegzetes ízeit főzték, most újra a magyaré a főszerep.Húsz éven át járta a világot Nemesi József (Jocó), s most úgy döntött, hazatér, itthon szeretne letelepedni. Hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Angliában és keleten is: Indiában, Thaiföldön. Hosszan lehetne mesélni élményeiről, mi most főleg „konyhaszemszögből” érdeklődtünk. Persze, beszéltünk azért mindenféléről.

Nemrég érkeztek haza Mexikóból a feleségével, Zsuzsival, oda Angliából utaztak.

– Anglia nem a konyhaművészetéről híres – magyarázza Jocó. Nem is nagyon érintették meg a hagyományos brit ételek: a fish and chips (hal sült krumplival), a kolbász szósszal nyakonöntve, vagy a héjában sült krumpli. – Az angol konyha a bevándorlók hatása nélkül nem sokat ér.

Jocó mondja, a mexikói konyha sem vonzotta különösképpen, az is egysíkú a lángosszerű kenyereivel, amelybe fűszerezett, chilis darált csirkehúst tesznek, s ezt eszik éjjel-nappal. Ezért aztán mindkét helyen sokat főztek maguknak, például a Balti csirkét és annak különböző változatait, amely – a nevétől függetlenül – az indiai konyhára hajaz. Elárulja, nagyon szeretik az indiai, főleg curryvel készült ételeket.

Csak természetesen!

Jocó egyébként természetgyógyászként is dolgozott sok-sok éven át, így kérdezzük, mennyire figyel oda az egészséges étkezésre.

– Azt edd, ami jólesik. Túlbonyolítjuk az életünket, nem jó bármilyen étkezési irányzatot követni. A lényeg, hogy természetesen éljünk, önmagunkra hangolódva. Figyeljünk oda a testünkre. Ha húst kivánunk? Együnk. Ha megkívánunk egy fél deci bort? Igyuk meg. Nem lesz tőle semmi bajunk – vallja.

Évekig élt Indiában, meséli, főleg a déli részén Bombayban, a Bengáli-öböl környékén.

– Sokat jártam indiai éttermekben, jobb és egyszerűbb helyeken egyaránt – mondja. Egy jobb hotelben történt, hogy egy nagy, lapos tálat tettek az asztal közepére, azon körben 6-8 kisebb edény volt mindenféle szószos, currys csodával. A tál közepén rizs. Elkezdtek enni. A pincér vissza-visszatért, folyamatosan nézte, miből fogy, s azt a tálkát újratöltötte.

– Haldokoltam a végére, annyit ettem, a pincér meg csak jött és jött. A végén úgy kellett neki szólni, hogy most már hagyja abba.

Az egyszerűbb helyeken is nagyon finom az étel, folytatja. Soha nem lett baja semmitől, de tény, hogy nem egyszer majdnem odaragadt a padhoz, olyannyira koszos volt.

Kissé csípős...

– Indiában azonban egy dologra nagyon oda kell figyelni. Ha megkérdezik, csípősen szereted-e az ételt, azt kell mondani, semmiképp. Akkor is csípni fog egy kicsit. Nem tudtam ezt, a magyar Erős Pistához szoktam, s mondtam lehet egy kicsit csípős. Azt hittem, meghalok...

Járt hasonlóképp máshol is, egy utcán vásárolt rizses ételt, aztán beleharapott egy benne lévő, hatalmas chilipaprikába...

Ettől függetlenül imádja az indiai ételeket. A thai konyha is nagyon vonzza, a curryk, és a kókusztejjel készült ételek. Különlegesen édeskés például az, amelyben együtt érvényesül a kókusz és a chili íze.

– Thaiföld inkább élvezhető az európai ember számára, India azonban kikészíti az embert. Ott mindenki ráér, nincs menetrend, nehéz előre tervezni. Nehéz áttörni a többezer éves tradíciót, hogy csak a lelki békéd legyen meg. Ezzel szemben áll a mi stresszes, rohanó életünk – magyarázza.

„Kinőttem belőle”

Mint meséli, a spirituális dolgok miatt utazott annak idején Indiába, volt időszak, amikor úgy élt, mint a helyiek, úgy öltözködött, velük étkezett. Gyógyított, naphosszat zenélt és meditált.

– Évek teltek el, mire kinőttem belőle. Mire rádöbbentem, európaiként csak úgy csinálok, mintha indiai lennék, sosem lehetek az.

A felesége döbbentette rá, hogy tévúton jár. Sokáig ragaszkodott ehhez az úthoz, az ember nem szeret váltani, nem szereti, ha minden borul körülötte.

– Kell egy bizonyos kor, nálam 40 körül jött el, amikor rájöttem, egyensúlyra kell törekedni az életben. Ma már tartózkodom az extrém szélsőségektől. Megpróbálom ötvözni a kétféle, az európai és a keleti életmódot.

Indiából utaztak Angliába, majd Mexikóba, aztán rájöttek, inkább hazajönnek. Most kis házra vágyik telekkel, mondja, egy bázisra, ahol élhetnek.

– Jó Miskolcon. Ez a lecsó, a TV paprika időszaka, meg mindené, ami magyar. És itt a Bükk, és jó tudni, hogy ha kimegyek az utcára, fél perc alatt kapcsolatot tudok teremteni az emberekkel. Persze nem olyan, mint amire kintről emlékeztem. Most azt tanulom, hogy észrevegyem mindazt, ami miatt honvágyam volt.

ÉM-HM


Recept - Balti csirke (6 főre)

Hozzávalók:  

  • 1 kg csirkemellfilé, 
  • 80 ml olaj, 
  • 1 nagy vöröshagyma finomra vágva, 
  • 4-5 gerezd fokhagyma, 
  • 1 nagy kanál friss gyömbér vagy gyömbérpaszta, 
  • két-két teáskanál őrölt kömény, koriander, kurkuma, 
  • fél teáskanál chilipor (ha nem szeretjük a csípőset elhagyható).

  • (A fűszerek helyettesíthetők garam masala fűszerkeverékkel – nagyjából ugyanezeket tartalmazza –ez nagyobb bevásárlóközpontokban kapható.)

  • 425 g friss paradicsom, vagy paradicsomkonzerv, 
  • 1 nagyobb pritaminpaprika, 
  • 1 kisebb zöld chilipaprika (szintén elhagyható), 
  • 4 kanál friss koriander, ha beszerezhető, de anélkül is finom.
  • Tetszés szerint zöldségek. Keverhető hozzá zöldborsó, csicseriborsó, zöldbab, de akár hús nélkül is készíthető, ez esetben kis kocka krumplit, répát is tehetünk bele. Köretként rizst kínálhatunk.
  • Elkészítése:

  • Nagyjából 1 órát vesz igénybe az elkészítése, érdemes wokban, vagy mély serpenyőben készíteni.
  • A csirkemellett megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, hogy hamar átsüljön. Az olajat felhevítjük, majd beleöntjük a finomra vágott vöröshagymát, és kb. 5 percen át kevergetjük, de ne barnuljon meg. Utána tesszük bele a zúzott fokhagymát, a gyömbérport, újra kavargatjuk. A fűszerek következnek és egy teáskanálnyi só. (Izlés szerint.) Felöntjük egy csészényi vízzel. Kevergetjük, hogy szószossá váljon, majd belekeverjük az apróra vágott paradicsomot, és felöntjük 2 és fél deci vízzel. Folyamatosan keverjük, míg szószos állaga nem lesz. Hozzáadjuk a paprikát is, ezután következnek a csirkemell darabok. Lejjebb vesszük a lángot, és kb. 15 percig sütjük. Ezután adjuk hozzá a chilit, a kockára vágott pritaminpaprikát, majd a zöldségeket. Ezek után még 20-25 perc kell, míg elkészül. A kész ételt korianderlevéllel, zöldhagymával díszíthetjük.
  • Megjegyzés:

  • Eredetileg kerek aljú úgyvenezett balti edényben készítették, innen ered a neve.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában