Helyi közélet

2013.01.03. 10:11

PPP: megkönnyebbült önkormányzatok

Felsőzsolca, Dédestapolcsány, Cigánd - Még nem tudni, pontosan hogyan működtetik a tornatermeket, de lényegesen könnyebb lesz az érintettek szerint.

Felsőzsolca, Dédestapolcsány, Cigánd - Még nem tudni, pontosan hogyan működtetik a tornatermeket, de lényegesen könnyebb lesz az érintettek szerint.December végi hír volt: a kormány eddig 17 településen váltott ki PPP-konstrukcióban, vagyis a köz- és magánszféra együttműködésében épült sportlétesítményeket, jellemzően tanuszodákat, tornatermeket. A hírt sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Hegmanné Nemes Sára.

Kiderült az is, hogy a döntés három megyénkbeli település tornatermét érinti: Dédestapolcsányt, Cigándot és Felsőzsolcát. A PPP-s konstrukcióban épült ingatlanok kapcsán már két éve törte a fejét a kormány a megoldáson, most úgy tűnik, több intézmény kapcsán pont kerülhet az ügy végére. (Vannak még nyitott kérdések, mint például a miskolci Ferenczi szakközépiskola tornatermének ügye, de erre még máskor visszatérünk.)

Karácsonyi ajándék

Hegmanné Nemes Sára az említett sajtótájékoztatón még elmondta, azok az önkormányzatok, amelyek a kormánnyal együttműködve belekerültek a PPP-konstrukciók kiváltásába, minden esetben jól járnak, mivel akár 100 millió forintos éves költségvetési tehertől szabadulnak meg. Az államtitkár hozzátette, hogy az önkormányzatok a közfeladat ellátására az államtól ingyenesen kapják meg tulajdonba az ingatlant.

Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestere karácsonyi ajándéknak nevezi a kormánydöntést. Mint mondja, óriási könnyebbség ez, hiszen ezzel havi 6,5 millió forint kifizetésétől szabadultak meg. Megjegyezte, az önkormányzat még nem vette át a sportcsarnokot, az előzetes tervek szerint ez januárban történik meg. Jelenleg a minisztérium, a tulajdonos vállalkozó és a bank egyezkedik a részletekről. A tulajdonos és az önkormányzat közötti szerződést mindenesetre már megszüntették, ezt a polgármester nemrégiben írta alá.

– Azt még nem tudjuk, hogy milyen konstrukcióban működik majd tovább a tornaterem. Nem tudjuk, hogy ki működteti majd, havi 2,5 millió forint körül van a fenntartása. Ha az önkormányzat feladata lesz, akkor is megtaláljuk a megoldást – fogalmazott a polgármester.

„Jó döntés volt”

Lukács László, Dédestapolcsány polgármestere is megkönnyebbült a kormánydöntés után. Bár megjegyezte, annak idején jó döntés volt a PPP-s beruházás, hiszen nem lett volna más forrásuk a tornaterem megépítésére, ha viszont nem építik meg, akkor ma már iskolájuk sem lenne.

– Komoly vonzerőt jelent a környéken a terem, mára több diák jár az iskolába a környező településekről, mint dédestapolcsányi – mondta. Hozzáfűzte viszont: jelentős kiadást jelentett a településnek a terem, évi 20 millió forintot kellett bérleti díjként kifizetniük.

A tornaterem a magánberuházóé volt, ő adta bérbe az önkormányzatnak a szerződés szerint 15 évig. A díj egyik felét az önkormányzat, a másikat az állam állta. Ennek lett most vége a kormánydöntéssel.

– A tornaterem az önkormányzaté lesz – mondta a polgármester. További részleteket viszont még nem tudott mondani. Bizonytalan még, hogy hogyan tovább, hiszen az iskola januártól állami fenntartásba került, így nem tudni, mi lesz a tornateremmel. Az tény, a fenntartása havonta néhány százezer forint.

– Ha az állammal közösen tartanánk fenn, akkor még jobb lenne – jegyezte meg Lukács László.

Országos másodikként

– Az országban a mi önkormányzatunk volt a második, amelynek sikerült megkötnie a szerződést – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, aki hatalmas eredménynek tartja, hogy sikerült megszabadulniuk a tetemes adósságtehertől. – Kőkemény tárgyalássorozat végén vagyunk túl és nagyon nagy eredménynek könyveljük el a sikert. A sportcsarnok átvétele 816 milliós adósságterhet szabadított fel, amit 2020-ig kellett volna visszafizetnünk, de így az állam egyrészt levette

a terhet ezzel a vállunkról, másrészt a vállalkozó is megnyugodhat, hogy hamar a pénzéhez jut. Még ha meg is marad az önkormányzatnál a rezsikötelezettség, az is több

mint havi négymillió forinttal könnyíti meg a költségvetésünket, ugyanis ennyit kellett volna kigazdálkodnunk a törlesztésre.

ÉM-HM

Mi az a PPP?

A public-private partnership (PPP) angol kifejezés (magyarul köz- és magánegyüttműködés), közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti. 

A PPP a közszolgáltatások biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A klasszikus magánfinanszírozású PPP-rendszerben mindezt egyetlen cég vagy csoport végzi el. A közszereplő vagy végfelhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén (20-25 év) a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában