Helyi közélet

2013.01.23. 16:15

Mi lesz a visszaadott „Kiscsillagból”?

Miskolc - Ugyancsak összezsugorodott a MISEK pályázati lehetősége.

Miskolc - Ugyancsak összezsugorodott a MISEK pályázati lehetősége.2010-ben nagy örömmel adta hírül az akkori kórházvezetés (élén dr. Kovács Zoltán ügyvezető igazgatóval), hogy nyertes pályázatuk révén hamarosan elindulhat a több mint 5 milliárd forintos beruházás a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban (MISEK). A projekt a Kiscsillag Kórház néven vált ismertté, ami utalt a Megyei Kórházban megvalósuló Csillagpont Kórházzal való hasonlóságra. Ennek lényege is az volt, hogy a csak gazdaságtalanul, kevéssé hatékonyan működtethető pavilonrendszert felváltsa az egy központi egységbe, illetve a köré szervezett betegellátás. A Kiscsillag új épületében képzelték el a műtőket, a központi sterilizálót, a központi betegirányítást, s többek között a sebészeti osztályt is.

A beruházás nem indult el, s úgy értesültünk: egy újabb pályázati kiírás során ugyan újabb lehetőséget kapott a MISEK, de töredékét a korábbi pályázati pénznek, s azt is közösen kaphatják a B.-A.-Z. Megyei Kórházzal.

Reménnyel lemondtak róla

– A Kiscsillag projektről az akkori fenntartóval, vagyis a miskolci önkormányzattal azt a döntést hozta az akkori kórházvezetés, élén már dr. Tóth László ügyvezetővel, hogy lemond az elnyert 4,7 milliárd forint támogatásról, amiből az önerővel kiegészítve 5,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhatott volna meg. A döntésben szerepet játszhatott a kórházak küszöbön álló államosítása, s hogy a párhuzamos tevékenységeket nem áll szándékában finanszírozni az OEP-nek. A kórház bírta Szócska Miklós államtitkár általános ígéretét is: amennyiben lemondanak a pályázati pénzről, egy következő pályázati kiírásban ismét lehetőséget kap az intézmény. Ezek után a GYEMSZI is visszavonta a projekt támogatását – foglalta össze az előzményeket az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató, dr. Tiba Sándor.

Az viszont friss hír, hogy az újabb pályázat pár hete megjelent a Közlönyben, s ott a megyei és a miskolci kórház számára 3 milliárd forint elnyerhető összeg szerepelt.

– Ezt mi és a megyei kórház vezetése is úgy értelmeztük, hogy 3-3 milliárd forint, de az állami fenntartó helyi intézményének (TESZK) vezetője, dr. Jakó Ildikó jelezte: a két intézmény együtt pályázhat 3 milliárdra. A pályázat alapja a további szakmai integráció lehet, úgy gondolom, egyértelmű, hogy ennek révén fele-fele arányban részesül fejlesztésben a két intézmény.

Biztosról a bizonytalanért

Az igazgatót megkérdeztük: mi a véleménye arról, hogy a korábbi vezetés lemondott a nagy ívű beruházásról.

– Nem tisztem utólag megítélni, de szakmailag úgy látom, egy biztos lehetőségről bizonytalan ígéretért kár volt lemondani - kaptuk a választ.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában