Helyi közélet

2013.01.28. 15:00

Időjárás - Erősen felhős időre számíthatunk

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

A kontinens keleti felén magasnyomású zóna helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé csendes, eseménytelen idő a jellemző, a változó felhőzetből számottevő csapadékot sehonnan sem jelentenek. Európa többi részén ugyanakkor egy hatalmas ciklonrendszer alakítja az időjárást. Ennek előoldalán több hullámban egyre enyhébb levegő áramlik a szárazföld belseje felé; sok a felhő és gyakori a csapadék: a középső tájakon havazik, nyugatabbra és délebbre eső esik. A hőmérséklet csúcsértéke csak Nyugat-, Délnyugat-Európában haladja meg a 10 fokot. Közép-Európában napközben is fagy, a Kelet-európai-síkságon pedig még ennél is jóval hidegebb van, délután -10 fok alatti hőmérséklettel. A Kárpát-medence időjárását kedd estig egyre inkább fenti ciklonrendszer alakítja, emiatt nyugatira, délnyugatira forduló áramlással enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

-----------------------------------------------

Általában erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk, éjszaka azonban elvékonyodik, felszakadozik, helyenként csökken a felhőzet. Hétfőn főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, éjszaka a Dunától keletre több helyen várható havazás, majd átmeneti szünet után kedden a késő délutáni óráktól elsősorban északon fordulhat elő kisebb csapadék: az Északi-középhegységben és Tiszántúl északi részén hó, másutt eső valószínű. Reggelig gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás. Kedden többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati szél. Éjszaka főként a Dunántúlon sűrű köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -7 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1, +4 fok között várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában