Helyi közélet

2012.12.13. 07:56

Légimentés, földi vitával...

Mályi - Mályiban valósítaná meg az ország 7 légibázisának egyikét a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

Mályi - Mályiban valósítaná meg az ország 7 légibázisának egyikét a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.A közvetlen „szomszédok” a várható zajhatás miatt tiltakoznak. Tudniillik a légimentő bázist Mályi belterületén létesülne.

A Facebookon „Mályi község” oldalán nyomon követhető: a Magyar Légimentő Kft. uniós támogatással szeretné megvalósítani az országot lefedő, 60 kilométeres körzetekből álló hálózatát, amelynek 3 bázisa már adott, a többire egységes tervvel pályáznának (megbontva nem is lehet). Az egyik feltétel, hogy a földterület állami tulajdonban legyen, a továbbiak: az állomás a 60 kilométeres körzet centrumában, vagy annak közelében húzódjon meg, műútról való megközelíthetőséggel. A jelenlegi miskolci állomás eleve kizárt, mert ott ipari park épül (ráadásul, több cikkünkben, évek óta foglalkoztunk mi is a ténnyel: régóta méltatlanok a körülmények – a szerk.). Mályi pedig közel van, minden adott – épp csak lakóépületek vannak a belterületi szántó közelében (közelebbről: a Vezér út végén).

Mi van a serpenyőkben?

Viszokai István polgármesterrel ez ügyben tárgyaltak is, ő és a testület: támogatja az elképzelést, s alá is írták egy hónapja a szándéknyilatkozatot. A polgármester írásban úgy érvelt: bár a légimentés központi, földi irányítású, s csak súlyos, életveszélyes esetekben indokolt a bevetése, a faluban élő idősek biztonságát szolgálná a helyi légimentő állomás. Ugyanakkor 100 milliós beruházással, s 1,5 milliárd eszközértékkel lenne Mályi gazdagabb. Ezt a zajhatás miatt támadók azonban nem fogadják el. Felvetik: egyrészt a helikopteres mentés lényege a 15 percen belüli elérhetőség, függetlenül attól, hogy hová való a sérült, másrészt pedig az említett értékek nem a falut gazdagítják, munkalehetőséget nem biztosítanak. „A földterületért zajhatást kapunk cserébe” – summázza egy hozzászóló.

A légimentők állítják: a zajhatás bőven az elfogadható határon belül van. Továbbá: az éves értékek alapján naponta maximum 3-4, átlagosan napi 1 fel- és leszállással kell csupán számolni, s az azzal járó zajhatás sem tart 2 percnél tovább. Ráadásul napfelkeltétől napnyugtáig működhetnek, (télen délután 3-ig), az éjszakai nyugalmat nem zavarják. Azt is ígérik: nem a lakott terület felé/felől vennék az irányt.

A közelben lakók mégis ingatlanuk elértéktelenedésétől tartanak. Miután többen a kellő tájékoztatást is hiányolták, a szerdai lakossági közmeghallgatásnak is napirendjére vették a témát, ahol a kft. is képviseltette magát.

Élőszóban , meghívással

Az ellenzők mellett többségben voltak, akik pártolták az elképzelést, mondván: ez nem ár a megmentett emberéletekért. A testületi döntés nem várathat sokáig magára, s adott a lehetőség, hogy a létesítendőhöz hasonló bázison ki-ki saját tapasztalatot szerezzen.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában