Helyi közélet

2012.12.30. 14:30

Évzáró evés-ivás, újévi macskajaj

<p style="text-align: left;">Lehet, hogy a gazdasági növekedésben&nbsp;éppenséggel&nbsp;nem vagyunk világbajnokok,&nbsp;de evészetben-ivászatban&nbsp;biztosan dobogós a helyünk.&nbsp;Legalábbis ünnepek tájékán.</p> <p style="text-align: left;">

Lehet, hogy a gazdasági növekedésben éppenséggel nem vagyunk világbajnokok, de evészetben-ivászatban biztosan dobogós a helyünk. Legalábbis ünnepek tájékán.

VR-információ

Képes védekezni a szervezetünk az alkohol, a zsíros kaják és a késő éjszakába nyúló ünneplések okozta megpróbáltatásokkal szemben? Bizonyára, hiszen a korábbiakat is túléltük. Összefoglaljuk, hogy mire figyeljen, hogyan készüljön fel, hogy aztán jól is érezze magát szilveszterkor.

Egy előzetes jó tanács: ünnepek idején, például új évkor a patikák általában zárva tartanak. Hogy ne kelljen betegen, rossz közérzettel sújtva ügyeletes gyógyszertár után nyomoznia, néhány (gyógy)szert érdemes bespájzolnia.

A két leggyakoribb panasz

Az ünnepi dínomdánomok idején sokan szenvednek gyomorégéstől. A zsíros ételek növelik a gyomorégés kialakulását. A gyomorból ilyenkor a nyelőcsőbe visszaáramlik a sav, és ez irritálja a nyelőcsövet. Az erős gyomorsavat csak a gyomor bírja ki, a nyelőcső nem, mert érzékenyebb. A tabletták, porok védőréteget képeznek a kérdéses helyen, és nem engedik, hogy a gyomorsav kimarja a területet. 

A másnaposság nem annyira az ünnepet, mint inkább az azt követő napot (napokat) viseli meg. A gyomrot és a májat nem arra tervezték, hogy az ünnepi buli alkalmából legördített nagy mennyiségű mérgező alkoholszármazékot gyorsan és tünetmentesen feldolgozza.

Viszont van természetes segítség, érdemes kipróbálni: a homoktövis segít a májnak az alkohol lebontásában, és más toxinok ellen is véd. Több kutatási eredmény is igazolta, hogy a májbetegségekért felelős mérgező anyagok szintjét a növény kivonata hatékonyan csökkenti.

Gyorssegély parti előtt

Az éjszakázás és a sok alkohol együtt rettenetes fejfájást válthat ki. Ahogy a szervezet alkoholszintje emelkedik, a máj a szervezetből egyre több vizet von el – az agyból is. Az agy vízhiánya okozza a fejfájást. Kialakulása bizonyos mértékben elkerülhető, ha sok folyadékot iszik, végül a buli után, de még ágybadőlés előtt egy hatalmas pohár vizet vagy gyümölcslét hajt fel. Törjön össze egy aszpirint, keverje vízzel paszta sűrűségűre és tegyen belőle a pattanásra. Utolsó percig hagyja hatni, majd öblítse le. 

Semmi sem kellemetlenebb, mint amikor a szilveszteri buli előtt azok az ismerős apró pörsenések elcsúfítják az ajkát. Igen, a herpesz. Sajnos a hideg időjárás, és a meggyengült immunrendszer egyaránt elősegíti megjelenését. Egyes nehéz, túlfűszerezett ételek is hozzájárulhatnak a kiújulásához (nem beszélve a sok mogyoróról, csokoládéról). A pulykahúsos ételek viszont rendszerint jót tesznek, mert lizin van bennük, amely inkább enyhíti-elnyomja ezeket a kiütéseket.Ha hajlamos a herpeszre, idejében vásároljon/legyen otthon valamilyen herpesz elleni szer. 

Azt se felejtse el, ha egész éjszaka táncolni fog, iszonyúan meg tud fájdulni a lába, főleg ha kis tűsarkú körömcipőjében készül erre. A patikában, drogériában kapható zselés párnák segítenek a lábnak e „strapa” elviselésében. Köszönhető ez rázkódáselnyelő képességüknek. És sose menjen táncolni új cipőben! Előtte járassa be otthon vagy a munkahelyén.

Megfájdulhat a szem is

Többnyire azért ébredünk kivörösödött szemmel az éjszakába nyúló partik után, mert vízhiány lépett fel. Ugye tudja, hogy a szemgolyónak nincs saját keringése, a szemhéjtól függ az oxigén utánpótlás. Ha nem pislogunk (vagy nem alszunk) eleget, a szemhéj nem képes a szemgolyót nedvesen tartani, és szemünk az oxigénhiánytól bepirosodik. Az alkohol is vizet von el a szemtől, ahogy a szervezet többi részéből is, ez is hozzájárul a szem kiszáradáshoz.

Vásároljon a patikában műkönnyet, s ezzel próbálja megelőzni a bajt.

Ne felejtse el: az ünnepet a bacik is „élvezik”

Sajnos a kórokozók „imádják” az ünnepeket. A nagy társaság tökéletes alkalmat kínál nekik arra, hogy mindenfelé terjedjenek, szaporodjanak.     

Egyetlen tüsszentés akár negyvenezer fertőzött cseppet tartalmazhat, és 160 km/óra sebességgel terjednek szét a környezetünkben. 

Immunerősítőkkel és vitaminokkal segíthetjük szervezetünket a kórokozók elleni védekezésben


Szilveszterkor jól jöhet, ha kibéleli a gyomrát

Sose igyon éhgyomorra! Ha buli előtt nem tudott jóllakni, legalább „bélelje ki” a gyomrát, mielőtt poharazgatni kezd.    

A kalóriadúsabb nasik – vajas kenyér vagy csipsz például – képesek arra, hogy a gyomorba kerülve mintegy felszívják az alkoholt.

Az is valami, ha legalább néhány pohár zsíros (3,6 százalékos) tejet megiszik. Ne szörnyülködjön, próbálja csak ki, mielőtt nekimenne a húzós éjszakának.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában