Helyi közélet

2012.10.29. 18:57

Nem sírra, kukába tehetik a virágot...

Miskolc - A krizantém árát öt éve nem emelték, míg a palánta, tavalyhoz képest 5 forinttal volt drágább.

Miskolc - A krizantém árát öt éve nem emelték, míg a palánta, tavalyhoz képest 5 forinttal volt drágább.Erre panaszkodtak a Búza téri őstermelői piacon a virágárusok, no meg arra, hogy kevés a vevő. Most abban bíznak, az utolsó napokban elfogynak a virágok, ha nem, akkor – ahogy egyikük fogalmazott – az összes megy a kukába.

„Sokat bukunk rajta. Ha a munkát nem számítom, akkor is ott a reggeli, esti locsolás, mert száraz volt a nyár. Nem beszélve arról, hogy korábban 50-100 szál virágot vittek egyszerre, ma már sokan meggondolják, örülünk, ha 10 darabot vesznek” – panaszkodott egyikük. A Búza téri virágpiacon sem jobb a helyzet, az árusok szerint a halottak napja előtti roham még nem indult be. Attól tartanak, nem is fog...

Polyákné Tóth Marianna virágbolt tulajdonos elmondta: június óta készülnek erre az ünnepre, akkor kezdik el készíteni a mohakoszorút. Ezekből többszáz sorakozik a bolt előtt, de csak keveset vesznek. A tulajdonos szerint a középkategóriát nem keresik, vagy a nagyon olcsó, 300-400 forintos kiskoszorúkat viszik, vagy az akár 6-7 ezer forintos nagyobbakat.

Kevesebb jut

„Az idén kevesebb virágot vásárolok, inkább mécsest veszek, azt teszem a sírokra” – kezdte Szabó Béláné. Az okot is elmondta: „Kevesebb pénzből kell gazdálkodnom, mint tavaly, így az ünnepekre is kevesebb jut.”

És a piacon sétálva úgy tűnt, a mécsesek valóban jobban fogynak. Gömbmécsest már 80 forinttól lehet kapni, de a díszes, közepesméretű üveg is 500 forint alatt van, de 3000 forintért is találunk óriásgyertyát.

A virágok közt is nagy az árkülönbség: míg az őstermelői piacon 130-150 forintért vásárolhatjuk meg a krizantém szálját, addig a Búza téren 200 forint egy darab. A koszorúk pedig 300 forintos ártól kezdődnek, a művirágból készült 1500-2500 forint közt van. De 10 ezer forint fölötti sírdíszt is találunk.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában