Helyi közélet

2012.10.09. 13:07

Már melegszenek a radiátorok Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - A nagyobb városokban már beindult a távhőszolgáltatás.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A nagyobb városokban már beindult a távhőszolgáltatás.Úgy tűnik, akármennyire szerettük volna még húzni-halasztani, vége van a nyárnak, beköszönnek a hideg éjszakák és a hűvösebb nappalok. Ennek megfelelően egyre több helyen indul el a távhőszolgáltatás.

32000 lakás

Miskolcon összesen 32000 lakást érint a távhőszolgáltatás, valamint a közületek közül is sokan állnak szerződésben a hőszolgáltatóval – tudtuk meg Fignár Zoltántól, a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. üzemvezetőjétől. Miután az összes lakóközösség írásban úgy döntött, a szolgáltatóra bízza, mikor kezdik a fűtést, ezért mintegy 500 lakás kivételével – Árpád út 68-86., Bertalan út 24-28. és Vörösmarty utca 48-54. – október 8-án, hétfőn délután elindították a szolgáltatást. A külön említett lakóépületekben a panelprogram, illetve az ÖKO program munkálatai még nem fejeződtek be, a MIHŐ Kft. nem tudja elindítani a fűtést, csak abban az esetben, ha a közös képviselő ezt készre jelenti.

Fignár Zoltán elmondta, ha a fent elsorolt lakásokon kívül valahol nem éreznék a meleget a lakók, úgy jelezzék a közösségi képviselőnek.

99 százalék

Ózdon 99 százalékos az ellátás jelenleg – tudtuk meg az Ózdi Távhő Kft.-nél. Az 5560 távfűtött ózdi lakás közül csak ott nem indították be hétfőn a fűtést, ahol ezt kifejezetten kérték. Olyan előfordult, hogy valahol meghibásodott a hőmennyiségmérő, amit megpróbálnak minél hamarabb kijavítani.

Tiszaújvárosban úgy kötötték meg a szerződést a lakóközösségekkel, hogy ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon át 12 fok alatt marad, vagy egyszer 10 fok alá esik, indítják a fűtést – mondta el lapunknak Fakó Barnabás, a TiszaSzolg 2004 Kft. hőszolgáltatási üzemvezetője. Miután ez az érték hétfőn 9,58 fok volt, ezért kedden beindult a fűtési szezon a város 5540 lakásában valamint a közintézményekben.

Sátoraljaújhelyen mintegy 60 lakóközösség 1026 lakásában veszik igénybe a távhőszolgáltatást – mondta Braun Krisztián, a város távhőszolgáltatását végző Cothec Kft. képviselője. Kedden már négy lakóközösség kérte a fűtés elindítását, de egyre többen kérik, hogy a hivatalos október 15-i indulás előtt indítsák a távhőszolgáltatást Sátoraljaújhelyen.

ÉM-BG

 Jótanácsok a spóroláshoz, hogy a fűtés ne legyen nagy kiadás

Szigetelés: A tömbházakban élők akár egy ötöddel kevesebb hőenergiával is ugyanazt a hőmérsékletet érhetik el, ha gondoskodnak a bejárati ajtó, s az ablakok szigeteléséről, valamint ha legalább estére leengedve hagyják a rendőnyöket. A szigeteléshez a bolti forgalomban könnyen beszerezhető, öntapadós szigetelőcsíkokat használhatunk. Ugyanezt az anyagot a bejárati ajtóhoz is használhatjuk. A néhány ezer forintos beruházás már az első télen megtérülhet. 

Szelep: Minden otthonban érdemes termosztatikus szelepeket felszereltetni a radiátorokra. Ezekkel az adott helyiség hőmérséklete folyamatosan szabályozottá válik, akármilyen időjárás is legyen odakint.

Hőtükör: Kevesebb befektetést és munkát igényel, ha a fűtőtest fal felőli oldalát szigeteljük le, s látjuk el egy hővisszaverő anyaggal. A hőtükör szigetelő panelek visszatükrözik a radiátor háta mögé beszorult hőt a szobába. A radiátoronként egy-két ezer forintba kerülő paneleknek hosszú az élettartamuk, és mivel öntapadósak, ezért könnyen méretre vághatók és felrakhatóak a falra.

Szőnyegek: Amennyiben lakásunk padlóján járólap-burkolat van, legalább a legkeményebb mínuszokban érdemes vastag, lehetőleg gyapjúszőnyeget, szőnyegeket leteríteni a problémás részekre. Ugyanígy lehet spórolni, ha parkettás szobáinkban védekezünk hasonlóképpen.

Napot be: A napsütéses napokon érdemes elhúzni a függönyöket a lakás napos oldalán, s egyúttal a radiátorokat is visszaállíthatjuk. Az ablakon így beáramló hővel önmagában akár egyfokos hőmérséklet-emelkedést is elérhetünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában