Helyi közélet

2012.10.15. 15:45

„Gyakran megéri várni”

Bodrogkisfalud - A napokban beindul az aszúszüret Tokaj-Hegyalján.

Bodrogkisfalud - A napokban beindul az aszúszüret Tokaj-Hegyalján.A bodrogkisfaludi Patrícius Borház területein a napokban beindul az aszúszüret.

Várni kell

– A borvidéken sokan mondják, hogy az idei aszútermés gyenge lesz, vagy egyáltalán nem is lesz aszú – mondja Kékessy Katinka, a Patrícius Borház tulajdonosa. – Ehhez annyit tudok hozzátenni, ahol nem vártak a szürettel, ott nem is lehet. Mi viszont azt valljuk, gyakran megéri várni. A nyári aszályos időjárás, a kevés csapadék valóban arra utalt, idén búcsút mondhatunk az aszúnak. Volt azonban mostanában egy pár esős nap, a hajnali pára a Tisza és a Bodrog felől, a nap közbeni napsütés és szél megtette a hatását, így napokon belül nekiláthatunk az aszúszüretnek.

Kockázat

– Természetesen ebben a kivárásban van egy kis kockázat – mondja Molnár Péter birtokigazgató. A szőlészek és borászok élete azonban évszázadok óta a kockázatról szól. Már láthatóan elindult a töppedés, így a nincs aszútól eljutottunk odáig, hogy a mi tábláinkon idén egy átlagos aszútermésre számíthatunk. A napokban már elkezdjük a szemezést, de természetesen egy táblán pár hét alatt többször is végig kell majd menniük az aszúszedőknek, hogy csak a már ideális töppedtséget elért aszúszemeket szedjék le.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában