Helyi közélet

2012.10.02. 08:05

Bruce Lee nyomában Miskolcon - Arcok a megyéből: Puskás Norbert

Miskolc - A miskolci Puskás Norbert középiskolás korában ismerkedett meg a küzdősportokkal.

Miskolc - A miskolci Puskás Norbert középiskolás korában ismerkedett meg a küzdősportokkal.

Puskás Norbert Miskolcon született, 27 éves, Diósgyőrben él. Alapfokú- és középfokú tanulmányait is Diósgyőrben végezte el, majd következett a Miskolci Egyetemen és a számítástechnika, azonban jelen pillanatban "szünetelnek" ez irányú tanulmányai. Dolgozott Angliában is, míg jelenleg a Miskolci Leung Ting Wing Tsun Kung Fu Klub B.-A.-Z. megyei főinstruktor-helyettese.

- A középiskolában találkoztam a Wing Tsun Kung Fuval, ám persze fiatalon magukkal ragadtak a Bruce Lee- és a Jackie Chan filmek. Akkor már tudtam: kung fuzni szeretnék! - vallotta be a miskolci harcművész.

Ennek ellenére először a karatébe kóstolt bele, ahová édesanyja vitte el. Ezután jött némi kick boxba, majd amire vágyott: a kung fu.

Egy évtizede

- Ez év tavaszán múlt egy évtizede, hogy elkezdtem a Wing Tsun Kung Fut - árulta el Puskás Norbert, aki szerint nagyon sokat változtatott rajta mint fizikailag, mind pszichésen ez az ősi harcművészet. - Például rossz volt a tartásom - "húzd ki magad fiam" - mondogatta édesanyám. Aztán a kung fu, amely megköveteli például az egyenesen állást, és tartást rákényszerített erre is. Sok minden mellett kitartást, és önbizalmat adott. Ugyanakkor pár éve vettem észre, hogy én is mondogatom, hogy "a mai fiatalok"... Mi, "öregek", vagy ha úgy tetszik a foglalkozásokra járó kemény mag továbbra is "régimódibb", keményebb edzéseket követjük. A fiatalok manapság - tisztelet a kivételnek - pedig kevésbé foglalkoznak testmozgással, többek között azért is, mert sok olyan tényező van a mindennapjaikban, amely elvonja a figyelmüket.

A harcművész szerint a különböző közösségi oldalak, film sorozatok, és játékok, amelyekkel önmagukban nincs baj könnyen túlzásba vihetőek.

- Jómagam is játszottam, számítógépeztem, azonban nem vittem soha túlzásba - fogalmazott. - Viszont középiskolás koromban a kung fu mellett futottam is.

A miskolci klubnál egyébként - mint (sajnos) sok helyen - nagy a lemorzsolódás.

- Mindig, újra és újra el kell határoznia magát az embernek folytatásra, a "csak azért is-re". Ez is hozzátartozik a kung fuhoz, és ez is lelkierőt igényel - tette hozzá Puskás Norbert, a Miskolci Leung Ting Wing Tsun Kung Fu Klub B.-A.-Z. megyei főinstruktor-helyettese.

ÉM-JLI

 A Wing Tsun kung furól

A Wing Tsun kung fu egy ősi kínai harcművészet, melyet egy apácanő hozott létre több száz évvel ezelőtt. A kung fu-nak több száz ága létezik, de a Wing Tsun az egyetlen, melyet nő alapított. A Wing Tsun kung fu hatékonysága abban rejlik, hogy az apáca az új rendszer kidolgozásakor figyelembe vette a matematika és a fizika törvényeit, az emberi anatómiát és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt. A Wing Tsun harci rendszer az emberi adottságokra épül. A Wing Tsun-t a 70-es évekig titokban tartották, majd Yip Man Nagymester kezdte el tanítani nyilvánosan. Bruce Lee is nála tanult, s ért el mesteri rangot. Az öreg mester Leung Ting-et, legutolsó tanítványát nevezte ki örököséül, aki a mai napig a Wing Tsun kung fu Nagymestere. Több, mint 60 országban honosította meg a Wing Tsun-t és több, mint egy évtizede rendszeresen hazánkba látogat, s oktatja a magyar diákokat.

Magyarországon ez a legnagyobb kung fu iskola és az országok lélekszámához viszonyítva a világon is. A Wing Tsun kung fu magas szintű önvédelmi értéke miatt az FBI és a Bundeswehr kiképzési anyagában is szerepel, hazánkban pedig több rendőr-, illetve katonai iskolában is oktatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában