Helyi közélet

2012.08.31. 17:53

Közmunkások Szakszervezete: Négy plusz egy pontban kérnek, majd követelnek

Miskolc - A Közmunkások Szakszervezete már meghaladta azt a taglétszámot, azaz a 2 ezer főt, amelyet év végi célként tűztek ki maguk elé, mondta sajtótájékoztató keretében Nyakó István, a szakszervezet társelnöke és Kordás László főtitkár.

Miskolc - A Közmunkások Szakszervezete már meghaladta azt a taglétszámot, azaz a 2 ezer főt, amelyet év végi célként tűztek ki maguk elé, mondta sajtótájékoztató keretében Nyakó István, a szakszervezet társelnöke és Kordás László főtitkár.Az érdekvédelmi szervezet vezetői ezen a héten Borsod-Abaúj-Zemplént járják, s eddig több mint 800 új tagot sikerült 4 nap alatt beszervezniük. Nyakó István, aki egyben az MSZP országgyűlési képviselője is, elmondta: a februári éhségmenetet követően őt, mint a menet egyik résztvevőjét egyre többen keresték meg problémáikkal, elsősorban közmunkások. Innen jött az ötlet, hogy szakszervezetet hozznak létre, így képviselve az eddig érdekvédelem nélkül dolgozó, s gyakran kihasznált, becsapott embereket.

Kordás László a szakszervezet 4+1 pontos kéréséről beszélt. Kérés, ami csak december 31-ig kérés, utána, ha nem teljesül, követeléssé válik. Ezek között szerepel a közmunkás minimálbér megemelése 47 ezer forintról 60 ezer 200-ra, a heti bérezés helyett a havi bérezés bevezetése, annak biztosítása, hogy egy családban legalább egy fő egész évben dolgozhasson. Továbbá, hogy a pályakezdő munkanélkülieknek ne kelljen várniuk egy évig, hogy részt vehessenek közmunkában, valamint hogy ha valaki munkát talál, ne kelljen egyoldalúan felmondania a közmunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában