Helyi közélet

2012.07.26. 07:41

Papíron csak részként létezhet

Borsod-Abaúj-Zemplén - Visszafejlődést jelentene, ha a kézsebészet csak a traumatológia részeként működhetne. Várják a kiigazítást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Visszafejlődést jelentene, ha a kézsebészet csak a traumatológia részeként működhetne. Várják a kiigazítást.

 - Noha létezik önálló kézsebészeti szakvizsga, amit traumatológus, ortopéd, illetve általános sebész szakorvos szerezhet meg két év gyakorlatot követő sikeres szakvizsga után, s a kézsebészeknek 1991 óta önálló szakmai társaságuk is van, az új szabályok szerint a kézsebészet számára nem adnak ki önálló működési engedélyt. Végezhetik ugyan eddigi tevékenységüket, de csak a traumatológia részeként - mondta egy sajtótájékoztatón dr. Szabó Zsolt, a Magyar-, és az Európai Kézsebészeti Társaság elnöke, a Kézsebészeti Világtársaság főtitkára. (Megjegyezzük: betegeiknek mindössze 40-45 százaléka kerül baleset miatt hozzájuk, a többieket a kéz különböző eredetű megbetegedései okán kezelik.)

Legalább ne gátolják!

- Csak reméljük, hogy a jövőt rosszul értelmező, gyakran politikai és nem szakmai érdekeken alapuló döntések - ha nem is fogják kiemeltként kezelni a kézsebészetet, de látva annak szükségességét, fejlődését, sikereit - legalább nem fogják gátolni, tönkretenni az eddigi vívmányokat - jelentette ki a főorvos, aki a felsorolt pozíciókon túl a Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kézsebészeti Centrumának vezetője.

A kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor lapunknak utóbb megerősítette: Miskolcon nagy hagyománya és komoly eredményei vannak a kézsebészetnek. Emlékeztetett arra: a városban korábban két traumatológiai osztály, így két kézsebészet volt korábban. Egyesülésüket követően 6 kézsebész szakorvos megalapította a Kézsebész Centrumot. A Traumatológiai Osztállyal szerves együttműködésben mára az országban egyedülálló szakmai modellé nőtte ki magát, amely - megelőzve az összes egyetemi klinika és tanszék kézsebészetét - a legtöbb, évente több mint 2000 kézsérültet és kézbeteget lát el, s az elmúlt 4 év alatt továbbképző, oktató központjává lett minden, Magyarországon szakvizsgára készülő szakorvosjelöltnek.

Remélhetőleg orvosolják

- A kézsebészek által végzett ellátásokat továbbra is finanszírozza az OEP, csak éppen nem külön egység tevékenységként, hanem a traumatológiai osztályán belül számolhatjuk el, s külön működési engedélyt sem kaphatnak. Úgy gondolom azonban, s remélem, hogy mindössze figyelmetlenségről van szó, amit szóvá is tettük, s várjuk a kiigazítást. A kézsebészet traumatológia alá való visszasorolása szakmailag mindenképp visszafejlődést jelentene - mondta a főigazgató.

ÉM-SzK


Borsod-Abaúj-Zemplén - Speciális testrészünk orvoslása speciális tudást feltételez. Most „visszasorolnák”?  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában