Helyi közélet

2012.07.17. 12:36

Megzabolázzák a Hejő-patakot

Hejőkeresztúr, Nyékládháza - Uniós támogatásból próbálják megszelidíteni a Hejő-patakot Hejőkeresztúron, Nyékládházán.

Hejőkeresztúr, Nyékládháza - Uniós támogatásból próbálják megszelidíteni a Hejő-patakot Hejőkeresztúron, Nyékládházán.

Hejőkeresztúr 78 656 678 forint, Nyékládháza pedig 76 494 986 forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében a Hejő-patak medrének rendbetételére. Ugyancsak eredmányesen pályázott Mályi és Kistokaj is, így elkerülhetővé válik nagyobb mennyiségű csapadék esetén is a 2010-eshez hasonló árvíz.

Hejőkeresztúr a Sajó és a Hejő torkolatánál, a Tiszaújvárosi kistérségben, a Mezőcsát-Tiszaújváros-Miskolc háromszögének közepén helyezkedik el. A rendkívül csapadékos időjárás miatt két évvel ezelőtt a Hejő közelében fekvő lakóházak, földterületek veszélybe kerültek. Ezt követően több bejelentés is volt főleg a belvízi problémákkal kapcsolatban. A most elnyert támogatás segítségével a belvíz és árvízveszély elhárul, így a meder rekonstrukciója és a patak tisztítása tartós megoldást jelent az ott élők számára.

A Holcím-tóba ömlött...

Nyékládházán a 2010-es árvízkor a Hejő-patak a Nyékládháza és Ónod közötti úton átfolyva a Holcim-tóba ömlött, majd a mellette lévő szántóföldeket elöntötte, az úton átcsapva az ott lévő üdülőövezet házait veszélyeztette. A megáradt Hejő több helyen is kiöntött medréből így a környező szántóföldeket elöntötte. A kialakult helyzettel kapcsolatban az önkormányzat számos panaszt kapott mind szóban, mind írásban. Az elnyert támogatás segítségével a belvíz és árvízveszély elhárul, megmentve a város szélén a közút és a tó közötti életvitelszerűen lakott nyaraló épületeket.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában