Helyi közélet

2012.06.07. 17:36

Orvosnak épül az első kalákaház Vizsolyban

Vizsoly - Vizsolyban három kalákaház épül hamarosan. Az elsőbe családos háziorvost keresnek.

Vizsoly - Vizsolyban három kalákaház épül hamarosan. Az elsőbe családos háziorvost keresnek.Hamarosan építkezés kezdődik Vizsolyban. Nem akármilyen, az úgynevezett, Amerikában már jól bevált, kalákamódszerrel építik föl helyi szakemberek és az ország más tájáról érkezett önkéntesek azt a házat, amelyben majd Vizsoly háziorvosa lakik. A településnek ugyanis már egy jó ideje nincs háziorvosa.

Mindezt Lőrincz Kálmántól, a Házat Hazát Alapítvány igazgatójától tudjuk, aki 23 évig élt Amerikában, ott ismerkedett meg a kalákamódszerrel, és elhatározta, hogy Magyarországon is meghonosítja. Eddig 40 házat építettek föl közös összefogással az ország különböző településein.

A vizsolyi történet tulajdonképpen ott kezdődik, hogy Lőrincz Kálmán megismerkedett a település egyik vállalkozójával, Molnár Gergellyel, akit csak Mézes Gergőnek hívnak, mivel méhekkel foglalkozik.

– Gergő azt mondta nekem, hogy ő nem akar külföldre menni, vagy az ország más tájára költözni, ő itthon akar boldogulni – meséli az alapítvány igazgatója. – Meggyőződése volt, hogy a közös összefogás és akarás meghozza az eredményt. Így jött létre az a civil kerekasztal, mely Vizsoly megmentését tűzte ki legfőbb céljául.

Közös erővel

A településfejlesztési program egyik eleme tehát a házépítés, melyhez egyelőre szponzorokat keres az alapítvány. Ha ez meglesz, augusztusban kezdődhet az építkezés. Lőrincz Kálmán hangsúlyozta: csak magyar alapanyagokból dolgoznak, a szakmunkákat vizsolyi mesterek végzik majd, a segédmunkát pedig azok az önkéntesek, akiknek a házuk szintén kalákamódszerrel épült. A házak tulajdonosai kamatmentes, havi törlesztőrészletet fizetnek, míg végül a saját tulajdonukba kerül az ingatlan. A további tervek között szerepel még két vizsolyi ház építése, az egyikben egy szociális munkás költözne, a másikba pedig egy agrárszakember, aki segítene a településen az úgynevezett hangyaszövetkezetet létrehozni.

ÉM

 Orvost keresnek

A Házat Hazát Alapítvány olyan háziorvost keres, aki családos, és szívesen költözne Vizsolyba, az első kalákaházba, és természetes vállalná a település háziorvosi teendőinek ellátását. Jelentkezni a vizsolyi önkormányzatnál lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában