Helyi közélet

2012.06.05. 12:32

75 ezer álláskeresőre jut 8200 állás

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Megyénkben van, akkora munkavállalói potenciál, hogy befektetők települhessenek ide.”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Megyénkben van, akkora munkavállalói potenciál, hogy befektetők települhessenek ide.”Ezt Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója mondta a kedden megtartott X. Megyei Közgazdász Napon. A Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezete immár tizedik éve rendezi meg ezt a programot, ahol igyekeznek mindig megyénk aktuális helyzetével, problémáival foglalkozni. A keddi közgazdásznap címe: Válságrégió! Válságrégió? volt.

A rendezvényen Olasz András, a NAV megyei adó igazgatóságának igazgatója, Lórántné Orosz Edit, Soós Attila, a Budapest Bank Nyrt. igazgatója, Kálmán Erika, a BorsodChem Zrt. HR-igazgatója tartottak előadásokat, valamint felkért hozzászóló volt Kopátsy Sándor közgazdász.

Az előadók abban megegyeztek, hogy megyénket nem csupán a válság érintette hátrányosan. Ahogy Szitárcsik Anna, a társaság alelnök-titkára fogalmazott: „Nálunk 20 éve folyamatosan válság van, kezdődött a kohászat, bányászat, gépipar megszűnésével.”

Azt is megtudhattuk: a megye gazdasági mutatói nem jók, GDP szempontjából, az unió régiós összehasonlításában is az utolsó harmadban vagyunk. Tartósan magas a munkanélküliek aránya, és komoly mértékű az elvándorlás. Ez utóbbi elsősorban a szakképzett munkaerőre jellemző – tudhattuk meg.

A munkaügyi központ vezetője a közfoglalkoztatást emelte ki: „Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a munkanélküliek száma.” Súlyos problémának nevezte azonban, hogy 75 ezer álláskeresőre csupán 8200 állásajánlat jut.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában