Helyi közélet

2012.05.07. 18:32

Alapszervezeteket oszlatott a Jobbik-elnökség

Miskolc - A volt megyei elnökkel szimatizáló alapszervezetek helyett újakat hoznak létre.

Miskolc - A volt megyei elnökkel szimatizáló alapszervezetek helyett újakat hoznak létre.

„A Jobbik országos elnöksége rendet tett Borsod megyében” címmel jelent meg Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatójának írása a párt honlapján. Ebből kiderült: a radikális párt országos elnöksége úgy határozott, hogy a Jobbik megyei szervezetén belüli viszálykodás végére úgy tesz pontot, hogy feloszlatja a korábbi megyei elnökkel, Endrésik Zsolttal szimpatizáló tizenegy alapszervezetet, másik öt működését pedig felfüggeszti.

A pártigazgató javaslatára a Jobbik országos elnöksége így az alsózsolcai, bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ongai, ózdi, putnoki, sajóbábonyi, szikszói és edelényi szervezeteit oszlatta fel, és a további kivizsgálásig felfüggesztette a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói szervezetek működését, valamint a megyei elnökség két tagját, Kovács Árpádot és Vincze Tamást, illetve az ózdi és a kazincbarcikai választókerület szervezőit is azonnali hatállyal visszahívta pozíciójukból.

Üzent az elnökség

„A rend pártja nem engedheti meg, hogy a mozgalom egyik bástyájának tartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében további hasonlóan botrányos, a Jobbik szellemiségétől idegen és távol álló eseményekre kerüljön sor, mint amilyen Edelényben történt”, indokolja a döntést Szabó Gábor, utalva rá: a Jobbik edelényi majálisán Endrésik Zsolt (akkor még) ügyvivő megyei elnök Szegedi Csanád EP-képviselőt bíráló beszéde során vaklőszert használva többször is a levegőbe lőtt az általa elnökölt Rongyosok Egyesület tulajdonában lévő gépkarabélyjal, míg az előtte felszólaló Novák Előd országos alelnökbe légószirénával folytotta bele a szót a közönség.

A döntéssel „az elnökség egyértelmű jelzést kíván küldeni azon jobbikos szervezetek és tagok irányába, amelyek olyan volt jobbikos vezetőket követnek és támogatnak, akik a sajtónak és Pősze Lajosnak szivárogtattak ki információkat a Jobbikról, és szervezésükkel vagy aktív támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Jobbik edelényi majálisa botrányba fulladjon Endrésik Zsolt és társainak a lövöldözése miatt”, olvasható Szabó Gábor írásában.

Korábban a pártnak megyénkben 75 alapszervezete működött, ami így 64-re csökkent. A korábbi megyei elnökség lemondása miatt esedékessé vált tisztújító ülést egy hónapon belül megtartják, és kinevezik majd az új választókerületi szervezőket is, így a megyében hamar visszatér az építkező munka a normális medrébe, tette hozzá Szabó Gábor.

A feloszlatással kapcsolatban kerestük Endrésik Zsoltot, de nem tudtuk elérni, Szegedi Csanád EP-képviselőt, aki viszont Szabó Gáborhoz irányította munkatársunkat. A pártigazgatótól megtudtuk: a feloszlatott szervezetek tagjai csak a szervezeti tagságukat veszítik el, de a párt megyei egyéni tagjai maradnak, s a későbbiekben részt vehetnek majd a szervezetek újraalakításában. Megkérdeztük: vizsgálták-e Endrésik Zsolt vádjait – melyek szerint Szegedi Csanád hozzá lojális emberekből alapszervezeteket alakított, hogy a megyei tisztújítás során előnybe kerülhessen opponenseivel szemben –, Szabó Gábor igenlő választ adott, hozzátéve: kiderült, hogy Szegedi Csanád teljesen alapszabály szerint, életképes szervezetek alakuló ülését vezette le, s az új tagok nagy részét egyáltalán nem ismerte, így a manipulációra nem került sor. Az általa levezetett alakuló ülések alapján kilenc új szervezetet nyilvántartásba is vettek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában