Helyi közélet

2012.05.23. 12:45

A nagybanin „termelnek” az őstermelők?

Miskolc - A Búza téri kereskedők tiltakoztak az őstermelői piac ellen. Most azt mondják, jogosan.

Miskolc - A Búza téri kereskedők tiltakoztak az őstermelői piac ellen. Most azt mondják, jogosan.Az önkormányzat tavaly tavasszal nyitotta meg az őstermelői piacot a Búza téri piac mögötti területen. A piaci kereskedők már akkor tiltakoztak ellene, petíciót nyújtottak be az önkormányzathoz. Nem az őstermelők ellen emelték fel szavukat, hanem attól tartottak, az álőstermelők is megjelennek a piacon. Most azt mondják: jogosan tartottak ettől.

Nagyné Latesz Ágnes kereskedő volt a Búza téri piacosok szószólója tavaly is, és most is ő kereste meg szerkesztőségünket. Mint mondta: beteljesedett, amitől tartottak, az őstermelői piacon olyanok is árulnak, akik nem őstermelők, hanem ugyanúgy a nagybanin vásárolják meg a zöldséget, gyümölcsöt, mint ők. „Szombaton például felvásárolták a nagybanin az import epret, majd hazaiként adták el. Becsapva ezzel a vásárlókat is. De az is előfordul, hogy bejönnek hozzánk, hogy megvennék az árunk egy részét, hogy kint eladhassák. Szó nélkül vásárolnak előttünk a nagybanin, nem zavarja őket, hogy látjuk” – sorolta.

Azt is elmondta, hogy könnyű megismerniük az álőstermelőket, hiszen 20-25 éve a szakmában vannak, és ezek az emberek korábban a Búza téri piacon próbálkoztak hasonló módszerekkel. Hozzátette: éppen ezért küldték el őket, mert az őstermelői igazolvány előnyeit kihasználva próbáltak kedvezményekhez jutni, miközben az árut nem maguk termelték meg. Nagyné Latesz Ágnestől megtudtuk: egy hónappal ezelőtt már jelezték a problémát a Miskolci Városgazda Kft.-nek is, ígéretet kaptak, de semmi nem történt eddig.

Nevesítést kértek

Azt Perecsenyi Attila, a városgazda ügyvezetője is megerősítette, hogy az álőstermelők híre hozzájuk is eljutott. „Éppen ezért megszigorítottuk az ellenőrzést. De a bejelentőket arra is kértük, nevesítsék, hogy kikről van szó, ezzel segíthetnék a munkánkat” – hangsúlyozta.

„Mi partnerek és érdekeltek vagyunk abban, hogy kiszűrjük a piacon az álőstermelőket. Eddig is jól oldottuk meg ezt a feladatot” – mondta az ügyvezető. Az elmúlt egy évben hányat szűrtek ki? „Volt erre példa, két esetben például sajátmagam intézkedtem. Hat hónapra senkit nem tiltottunk ki, de olyan volt, hogy aznapra kiraktunk valakit a piacról” – válaszolta.

Jelenleg 5-10 árus van célkeresztben – fogalmazott Perecsenyi Attila –, amikor bizonyítást nyer, hogy más áruját hozzák be az őstermelői piacra, kitiltják őket.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában