Helyi közélet

2012.05.07. 17:07

A Hejőt is megzabolázzák

Kistokaj - Négy Hejőmenti település fogott össze, hogy ne kelljen többet félniük az árvíztől.

Kistokaj - Négy Hejőmenti település fogott össze, hogy ne kelljen többet félniük az árvíztől.

Elkezdődnek a Hejő patak medrének rekonstrukciós munkái Kistokajban is, az önkormányzat hétfőn adta át a munkaterületet a kivitelezőnek. A Miskolc szomszédságában fekvő község több mint 81 millió forint uniós támogatást nyert a munkálatokra. A Hejő patak medrének rendbe tételére Mályi, Nyékládháza és Hejőkeresztúr is eredményesen pályázott, így elkerülhetővé válik nagyobb mennyiségű csapadék esetén is a 2010-eshez hasonló árvíz, tájékoztatta lapunkat Kupainé Ambrus Gyöngyi polgármester.

Szorosan együtt

A négy település a pályázat előkészítésében, a tervezés során szorosan együttműködött, a kivitelezés összehangolása is megtörtént. Elengedhetetlen az együttműködés, hiszen a pályázat fontos eleme, hogy befogadó legyen a szomszéd település, és a teljes szakaszon megtörténjen a meder rekonstrukciója, a depónia kialakítása.

2010-ben a rendkívül csapadékos időjárás miatt a Hejő patak közelében fekvő lakóházak, földterületek veszélybe kerültek, mivel a patak többször is kiöntött. Az akkori helyzetet panaszlevelek, segítségkérő dokumentumok, fotók bizonyítják, melyeket a pályázatokhoz csatolt a kistokaji önkormányzat. Abban bíznak, hogy az elnyert támogatás segítségével az árvízveszély elhárul, és tartós megoldást jelent a patak tisztítása, a meder rekonstrukciója. A támogatási feltételeknek megfelelően az önkormányzatok fenntartási kötelezettséget vállaltak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában