Helyi közélet

2012.04.04. 09:52

Négyszázan már jelentkeztek kamionsofőrnek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sikeresen toborozza megyénkben a kamionsofőröket a nemzetközi szállítmányozási társaság.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sikeresen toborozza megyénkben a kamionsofőröket a nemzetközi szállítmányozási társaság.

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár és Wáberer György elnök-vezérigazgató megállapodása alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 240, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 120 új munkahelyet hoz létre a Waberer’s International Zrt. szállítmányozási cég – írtuk lapunkban néhány nappal ezelőtt.

Mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától megtudtuk, a Waberer’s International Zrt. tavaly novemberben felvette velük a kapcsolatot és 240 fős nemzetközi árufuvarozó munkaerőigényt jelentett be.

Három városban toboroztak

Wáberer György, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: a cégcsoport 2500 kamionja rója az utakat szerte Európában, s mintegy 4000 dolgozót foglalkoztatnak. „Évente 150-200 szerelvénnyel bővítjük a flottát, így folyamatos igény van a szakképzett, megbízható munkaerőkre – magyarázta. – Egy-egy kamionsofőr nettó 270-330 ezer forintot visz haza havonta, ami nem kevés pénz a jelenlegi kereseti viszonyok között. A gépjárművezetői képzéshez nyújtott kormányzati támogatásnak, illetve a két megyében létrejött együttműködésnek köszönhetően tudunk százakat munkához juttatni...”

Mint megtudtuk, a megyei munkaügyi központ a Waberer’s szakembereivel közösen Miskolcon, Kazincbarcikán és Sárospatakon csoportos tájékoztatók keretében adott információt az eddig összesen több mint 400 fő megjelent álláskereső részére a munkavállalás feltételeiről. A tájékoztatókon felmérték a munkát vállalni kívánó álláskeresők képesítéseit és a feltételeknek megfelelőeket kiközvetítették a céghez.

Májusban már vezethetnek

A céggel közösen kiválasztandó leendő munkavállalók részére nemzetközi árufuvarozói képzéseket szervez a munkaügyi központ. Első körben azok kapcsolódhatnak be a tanfolyamokba, akik rendelkeznek valamilyen tehergépjármű vezetésére vonatkozó előképzettséggel, második körben azon álláskeresők képzésére is lehetőség lesz, akik ilyen előképzettséggel nem rendelkeznek.

Az év folyamán a munkáltatóval egyeztetett ütemezésben valósul meg a képzés, melyet követően májusban jelennek meg az első kamionsofőrök, akik eleinte a Waberer’s tapasztalt pilótáinak felügyeletével, majd önállóan vezetik a legmodernebb, környezetbarát hajtóművekkel felszerelt nehézgépjárműveket.


Sofőrutánpótlást nevelnek

„Magyarországon jelenleg nincsen megoldva a kamionsofőr-utánpótlás képzése, ezért ez a kezdeményezés nagy előrelépésnek számít” – vélekedik Wáberer György. A cégvezető szerint az árufuvarozásban és a közösségi közúti közlekedésben dolgozó hivatásos gépjárművezetők a foglalkoztatottak mindössze 3,5 százalékát teszik ki, azonban az őket alkalmazó vállalkozások a GDP 6 százalékát állítják elő. „A kormányzatnak is jó ebbe beruházni – mutatott rá a Wáberer György –, hiszen az ágazat a GDP növekedéshez megfelelően hozzá tud járulni.”


A társaságról

  • A Waberers s International Zrt. Magyarország és Kelet-Közép-Európa piacvezető logisztikai szolgáltatója; a társaság 2500 kamionnal rendelkezik, összes munkavállalójának létszáma pedig eléri a négyezret. A járműflotta évente több mint 330 millió kilométert tesz meg, fuvarteljesítménye 2011-ben megközelítette az 5 milliárd árutonna-kilométert.
  • A társaság kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti pénzügyi eredménye 2011-ben 373 millió eurós árbevétel mellett 47,4 millió euró körül alakult, ami 20 százalékkal haladja meg a 2010-es értéket. A cég a növekedés fenntartása érdekében már tavaly elhatározta, hogy 2012-ben tovább növeli flottájának kapacitását és munkavállalóinak létszámát.
  • ÉM-SZB

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában