Helyi közélet

2012.04.02. 16:10

A legjobb németesek Hercegkúton

Hercegkút - Megrendezték az országos német vers- és prózamondóverseny regionális döntőjét.

Hercegkút - Megrendezték az országos német vers- és prózamondóverseny regionális döntőjét.

A hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola és a helyi művelődési ház adott otthont a nemzeti iskolások számára minden évben megrendezett országos német vers- és prózamondóverseny regionális döntőjének.

4 iskola, 80 gyerek

– Ezen a versenyen idén négy iskolából nyolcvan gyerek vett részt – mondja Götzné Frikker Mária, a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója. – Azért csak négy iskola, mert csak azok az intézmények vehetnek részt a versenyben, ahol nem csupán német nyelvet tanítanak, hanem német nemzetiségi oktatás folyik. Ez a megyénkben Hercegkúton, Rátkán és Sátoraljaújhelyen zajlik, míg negyedikként Rakamaz az állandó résztvevő.

Akarják az iskolát

A versenyen négy korcsoportban vetélkedtek egymással az általános iskolás diákok. A tét nagy volt, hiszen a kategóriagyőztesek vehetnek részt a májusi országos döntőben, amelyet hagyományosan a budapesti Német Gimnáziumban tartanak.

– Fontos volt számunkra, hogy idén mi legyünk a házigazdák – mondja Rák József, Hercegkút polgármestere. – Ezzel is jelezni szeretnénk, hogy bár kis település vagyunk, de számunkra elengedhetetlen a német nemzetiségi oktatás, ezért minden erőnkkel azon leszünk, hogy az iskolánk a jövőben is önálló maradjon. A kiscsoportos oktatás, a napi egy német óra talán nem véletlenül népszerű a régióban, hiszen számos településről íratják hozzánk a szülők a gyerekeiket.

ÉM-BG


A helyezettek

I. korcsoport: 1. Hünlich Hédi (Hercegkút, 2., Hekman Norbert (Rakamaz), 3. Kovács Bence (Rakamaz) és Szűcs Vince (Sátoraljaújhely)  

II. korcsoport: 1. Tolnai Ferenc (Rátka), 2. Bánhegyi Vanda és Rák Eszter (Hercegkút), 3. Hünlich Emma és Elek Csilla (Hercegkút)

III. korcsoport: 1. Mányik Martina (Rakamaz), 2. Kotán Beatrix (Rakamaz), 3. Farkas Renáta (Rakamaz)

IV. korcsoport: 1. Fehér Alexandra (Rakamaz), 2. Csécsi Petra (Rakamaz), 3. Szakolczai János (Rakamaz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában